«Hem de ser molts per negociar amb Espanya i Europa el com, no el que»

El candidat de Junts pel Sí, Raül Romeva, acompanyat de Germà Bel, Carme Forcadell, Lluís Salvadó i Meritxell Roigé, presenta la campanya 'Fes-te candidat pel sí' a Tortosa

Sílvia Berbís
22 d'agost del 2015
Actualitzat el 06 de setembre a les 10:27h
Els candidats dalt de l'escenari, en acabar l'acte d'este migdia a Tortosa.
Els candidats dalt de l'escenari, en acabar l'acte d'este migdia a Tortosa. | Sílvia Berbís

Si el sol de les 12 quan surt rabiós després de la pluja és massa aclaparador un dia d’agost a Tortosa, paraigües i ventalls. I si apures, algun candidat encara té esma després d’hora i mitja de roentor per acabar ballant a l’escenari engrescat d’il·lusió. Així, amb l’empenta que deu donar saber-se partícip d’un moment històric a Catalunya, Junts pel Sí, ha encetat este migdia a Tortosa la campanya Fes‐te candidat pel sí i els candidats de la demarcació de Tarragona. El cap de llista Raül Romeva, de la mà del cap de la candidatura per Tarragona, el canareu Germà Bel; la número 2 per Barcelona, la xertolina Carme Forcadell, i els números 6 i 8 per Tarragona, el rapitenc Lluís Salvadó i la tortosina Meritxell Roigé respectivament, han convocat de nou l’esperit independentista un mes i escaig abans d’unes eleccions cridades a ser un plebiscit davant el vet espanyol a la consulta sobre la independència de Catalunya. Líders de CiU i ERC a les quatre comarques ebrenques, amb el suport d’una societat civil que no va assumint, amb certa estranyesa d’entrada, la unitat gestada pels dos partits de cara al 27-S, han acudit a l’acte en què s’ha demanat una inscripció massiva a la campanya que ja suma més de 41.000 suports i que vol convertir Junts pel Sí en la llista electoral més llarga d’Europa. Els candidats han exposat les seues raons de cara a les eleccions de finals de setembre i han apel·lat a la il·lusió pel repte que implica ja no demanar el dret a decidir, sinó passar a exercir-lo.
 

Raül Romeva, durant el seu parlament. Foto: S.B.

Hem de guanyar per asseure’ns a negociar amb Espanya i Europa el com, no el que, que ja el tenim molt clar”, ha afirmat Romeva, que ha repassat ràpidament els precedents que han portat Catalunya a l’atzucac actual, i ha recordat que “tenim un estat en contra, que impedix donar les solucions que reclamem per fer front a la crisi”. Es tracta, ha dit, d’una “necessitat urgent, pel canvi social, per l’únic canvi possible”. Això sí, ha advertit que “ningú ens regalarà res” i que, tot i guanyant, “serà difícil”. Però serien pitjors, ha advertit, les conseqüències “terribles” de no guanyar. “Responguem amb la revolta dels somriures i la força de les urnes, no ens podran aturar”, ha proclamat.

Abans de Romeva ha intervingut Germà Bel, cap de llista de la demarcació per Tarragona, que també ha reconegut “incerteses” i dificultats, però tampoc ara estes ens són alienes, ha apuntat, davant un estat que impossibilitat la capacitat de Catalunya de crear riquesa. “Ens comprometem a gestionar les dificultats amb la força que ens doneu, necessitem un govern fort”, ha insistit. I al davant, segons ha recordat, “no hi ha ningú que administre el vot pel no a Catalunya, el vot pel no s’administra des de Madrid, centralitzant i fent més rígida la possibilitat de millorar”.

També força aclamada ha estat la intervenció de Carme Forcadell, núm. 2 per Barcelona, que ha parlat sobre les possibilitats amb vista al 27-S: “Hi ha una candidatura que diu que sí a que Catalunya puga resolde els problemes socials i una altra que diu que no, s’han acabat les mitges tintes, ara el sí però no ja no ens val”, ha afirmat. : “Tenim raons, arguments, propostes i la força de la gent, això ens fa guanyadors. Amb 68 diputats volem començar un procés constituent”. 
 
Lluís Salvadó (núm. 6 per Tarragona) ha apel·lat a la necessitat de disposar d’eines d’estat i ha aproximat el discurs a la realitat concreta de les Terres de l’Ebre en recordar que “de la mà de la CHE seguirem tenint una amenaça permanent sobre el riu Ebre; amb Renfe uns serveis ferroviaris tercermundistes; amb Foment unes carreteres sense desdoblar i uns peatges sense alliberar, i amb una vegueria que no cap dins dels barrots de la Constitució”. “Ara és el moment d’aportar les solucions que necessita la nostra gent”, ha conclòs.
 

El públic que ha assistit a la presentació de la campanya 'Fes-te candidat pel Sí' Foto: S. B.

D'altra banda, Meritxell Roigé (núm. 8) ha estat l’encarregada d’obrir l’acte: “Volem més recursos, més qualitat de vida i més infraestructures”, ha dit, tot instant la ciutadania a fer-se candidats pel sí. “Ens toca anar junts per aconseguir el millor resultat aquest 27‐S”, ha assegurat.

En acabar els parlaments, damunt l’escenari, els candidats s’han mostrat força animats, esperonats per la música de la campanya i els aplaudiments del públic, dalt de l’escenari, i fins i tot Germà Bel no podia evitar deixar-se portar pel ritme, mentre tots, somrients, passaven a saludar un públic que no ha perdut l’oportunitat de fer-se fotos amb ells.

Romeva, que anit va dormir a Masdenverge, on té parents, va iniciar ahir una ruta de quatre dies per diverses poblacions començant per Ulldecona, i avui ha estat a Reus, Tortosa i acabarà el dia en un acte a la presentació de la campanya per sumar suports a Tarragona. La ruta seguirà fins dimarts que ve i participarà en la presentació de Fes‐te candidat pel sí a Girona, Lleida i Barcelona.