Tractaments urgents a la Ràpita i Alcanar contra una explosió de mosquits excepcional

Redacció / Sofia Cabanes
12 d'agost del 2015
Actualitzat el 14 d'agost a les 8:30h
Exemplar de mosquit 'Ochlerotatus caspius', que estos dies provoca problemes al litoral del Montsià.
Exemplar de mosquit 'Ochlerotatus caspius', que estos dies provoca problemes al litoral del Montsià. | SERBAL


El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Ràpita, portarà a terme demà dijous un tractament adulticida especial contra els mosquits a tota la façana marítima, des de la platja de les Delícies fins al port pesquer. L’actuació es portarà a terme a partir de les 6 del matí, ja que, segons explica el director del COPATE, Raül Escosa, «la matinada és el moment en què el mosquit està més actiu, mentre que la població està confinada a casa». Els treballs està previst que duren entre mitja hora i tres quarts d’hora i, com a mesura de prevenció, es prega a la ciutadania que evite transitar per la zona marítima entre les 6 i les 8 del matí.

El d’este dijous serà un tractament addicional als que es porten a terme periòdicament als arrossars i zones properes als nuclis urbans del delta de l’Ebre. Mentre que estos darrers actuen contra les larves dels mosquits, el tractament que es portarà a terme este dijous a la zona marítima de Sant Carles de la Ràpita va dirigit a les poblacions adultes de l’insecte.

L’Ajuntament de la Ràpita havia sol·licitat unes mesures "urgents” contra l’afectació excepcional de mosquits que està patint la població durant estos dies. L’alcalde de la ciutat, Josep Caparrós, confia que l’actuació de demà "ajude a pal·liar esta situació" i, a més, ha sol·licitat una reunió “immediata” amb els responsables del Parc Natural del Delta de l’Ebre per estudiar les possibilitats que hi ha de traslladar els tractaments contra els mosquits a la zona de la punta de la Banya, on es trobaria el focus del problema. Diumenge passat ja es va fer un tractament perimetral a la zona de la punta de la Banya, però no si va poder actuar directament sobre el focus d’on naixen els mosquits, ja que es troba en zona protegida.  "Estem intentant solucionar una situació que afecta negativament, no només a la salut i el benestar de les persones, sinó als interessos econòmics i turístics de la Ràpita", destacava Caparrós.

“Es tracta d’una situació totalment excepcional que feia molts anys que no es donava”, constata per la seua banda la regidora de Turisme, Rosa Anglès.  “Fins ara el COPATE feia uns tractaments determinats al llarg de l’estiu i podíem passar l’estiu perfectament”, afegix. Turistes i restauradors de la Ràpita han fet saber les dificultats per les quals han passat en els darrers dies, per això des de les associacions turístiques es farà també una instància al COPATE per reclamar solucions.

També a la costa d’Alcanar
Una situació molt semblant és la que s’ha patit a la zona costanera del terme d’Alcanar.  Divendres passat la situació es va desbordar al Càmping dels Alfacs. “Vam rebre moltes queixes de la situació que estaven vivint per culpa del mosquits.  Allà es nota especialment perquè és la zona més pròxima a la punta de la Banya”, constata el regidor de Medi Ambient canareu, Jordi Bort.  Diumenge al matí el COPATE va fer un tractament d’urgència a la zona i a més,  amb l’entrada del vent fresc de mestral, la resposta encara va ser encara més favorable.

Tot i això, des d’Alcanar també reclamen solucions. “Hem fet una carta dirigida al COPATE i a la delegació de Medi Ambient demanant que es facen tractaments preventius i demanem que convoquen una reunió amb tots els agents implicats: delegació, ajuntaments, consells comarcals, Parc Natural i, si ho consideren oportú, empresaris turístics, per aportar solucions , treballar durant la tardor i tindre-ho tot preparat per si ens hi tornem a trobar l’estiu que ve”, explica Bort.

Des d’Alcanar també se subratlla que a més dels tractaments que s’han fet ara de forma excepcional també “cal salvar l’agost”. “Amb el tractament de diumenge s’ha notat una mica de milloria, però amb el que ens queda d’agost s’hauria de fer un tractament o dos a la setmana per salvar l’acabament de temporada. Volem evitar de totes totes les molèsties als nostres veïns i que la gent se’n vaja”, sentencia.

Una situació excepcional
El tècnic responsable de la lluita contra el mosquit al COPATE, Raül Escosa, explica que la concatenació d’inundacions a la punta de la Banya, com a conseqüència dels temporals de les últimes dos setmanes, han provocat una eclosió important de mosquits de l’espècie Ochlerotatus caspius, que han recorregut els escassos tres quilòmetres de la badia dels Alfacs per afectar especialment la zona de Sant Carles de la Ràpita, Alcanar Platja i les Cases d’Alcanar. Esta espècie de mosquit, especialment virulent i que pica durant tot el dia, ha estat sempre present al Delta de l’Ebre, però "no amb la magnitud amb què s’ha manifestat enguany".  Es tracta de l’única espècie de mosquits que pon ous en superfícies en sec. Recoberts d’una pel·lícula que els evita la dessecació, estos milions d’ous estan a l’espera de la primera inundació per fer eclosió.

El director del COPATE, Raül Escosa, admet que la situació excepcional d’enguany s’ha donat per un estiu també molt atípic des del punt de vista meteorològic.