366 euros de multa per alertar que una persona havia caigut al canal quan era un senglar

El dispositiu de rescat a Tortosa, entre els quatre únics cobrats per la Generalitat des de l’entrada de la normativa

Redacció
09 d'agost del 2015
Actualitzat el 10 d'agost a les 15:31h
Des que l’1 d’octubre del 2009 va entrar en vigor la taxa per salvaments al medi natural, la Generalitat només ha fet gestions per cobrar en cinc casos, un dels quals va tindre lloc a Tortosa. Un dels cinc va quedar impagat perquè el rescatat es va declarar insolvent.

El cas a Tortosa va ocórrer el novembre de l'any passat, segons ha informat TV3, quan els serveis d’emergències van rebre una trucada demanant un rescat al canal esquerre del riu Ebre, sense que hi hagués motius objectius per sol·licitar el servei. Per fer acudir els equips de rescat es va alertar que una persona havia caigut al canal, però en realitat havia caigut un senglar. De fet, en un primer intent de mobilitzar el dispositiu, les persones que van trucar van avisar de l'accident de l'animal, però com que inicialment no els van fer cas, van insistir assegurant que es tractava d'una persona i aleshores sí que es van mobilitzar set efectius i tres vehicles. Davant l’engany, la Generalitat va tramitar el cobrament d’una sanció de 366 euros.

Un altre dels casos va ser el rescat de tres persones que intentaven travessar el riu Muga, tot i que el pas estava barrat amb tanques a causa de la crescuda del cabal. Per este operatiu es van cobrar 507,82 euros.

Els serveis de rescat també van acudir en socors d’un esquiador, a Masella, que va quedar atrapat per una allau quan esquiava fora de pistes per bé que l'accés estava tancat. Hi van intervenir tres helicòpters, nou vehicles terrestres i 35 bombers. L'import sol·licitat inicialment  va ser de més de 18.000 euros, però el rescatat va recórrer i va acabar pagant 2.393 euros.
El quart cas cobrat va ser per un dispositiu desplegat per buscar dos persones perdudes entre Queralbs i Ribes de Freser. Elles soles van arribar al vehicle però van marxar sense avisar, per la qual cosa han hagut de pagar 838 euros.

L’impagat per insolvència va ser el cas d’un conductor rescatat quan travessava el riu Segre amb el vehicle.

Sol·licitar el servei sense motiu justificat, no atendre els senyals de perill o no dur l’equipament adequat a l’activitat són els supòsits de negligència que poden comportar cobrar els rescats.