La calor acaba amb tota la cria de musclo de les batees dels Alfacs

Els productors han d'extreure tota la cria malmesa i reposar-la, amb uns 900.000 quilos més | Reclamen ajut per afrontar la inversió i solucions davant una situació que es repetix

Sílvia Berbís
07 d'agost del 2015
Actualitzat el 21 d'agost a les 16:06h
De les muscleres dels Alfacs s'extreuen entre 2,8 i 3 milions de quilos de musclo cada any.
De les muscleres dels Alfacs s'extreuen entre 2,8 i 3 milions de quilos de musclo cada any. | Sílvia Berbís

La calor persistent, amb una temperatura de l’aigua per damunt dels 29 graus durant molts dies, i l poca mobilitat de l’aigua són els dos factors que, segons els productors, han ocasionat la forta mortalitat que ha afectat al musclo reservat per al juliol i agost i a tota la cria preparada per a l’any vinent a la badia dels Alfacs. En total, uns 150.000 quilos de musclo s’han fet malbé i el que més preocupa als musclaires és la pèrdua de la cria, que amenaça la producció de cara a la temporada que ve. Necessiten adquirir uns 900.000 quilos de cria per regenerar les batees, amb un cost aproximat d’un milió d’euros, i ja han demanat ajut a la Generalitat, segons ha explicat a aguaita.cat el president de la Unió de Productors, Agutí Bertomeu.

“Estem molt preocupat perquè no està garantit que l’any que ve puguem treure musclo, perquè no sabem si tothom pot asumir la nova inversión i, a més a més, els costos afegits  d’eliminar ara tota la cria morta de les batees”, ha explicat Bertomeu. Els productors dels Alfacs han demanat a la Generalitat ajut per tirar endavant la propera temporada: “Ja hem enviat els projectes que cal perquè necessitem un cop de mà urgent”, comenta el president de la Unió de Productors, que juntament amb l’Associació, agrupa el mig centenar de productors dels Alfacs. La situació, expliquen, ha afectat especialment esta badia, que té unes condicions particulars molt diferent a la del Fangar. També als Alfacs hi ha més producció, gairebé 3 milions de quilos, el triple que a la badia de l’hemidelta esquerre.

Fa anys que reclamen actuacions per tal que el problema que patixen enguany, i que també han hagut de suportar en anteriors temporades, no continue perpetuant-se. “Fa molts anys que reiviniquem que s’obre la badia amb algun pas que afavorisca les corrents i la renovació de l’aigua, però l’únic que veiem és que el canvi climàtic avança i que els polítics continuen immòbils”, afirma Bertomeu. Creu que treure la producció a mar oberta, com s’ha intentat amb alguna prova pilot, “no és viable, perquè fora no hi ha prou fitoplancton i el musclo no creix”, ha assegurat.