Comencen per fi les obres per soterrar pel mar la línia elèctrica del Trabucador

Redacció
05 d'agost del 2015
Actualitzat el 21 d'agost a les 16:02h
Imatge d'arxiu de la línia elèctrica actual inundada durant un temporal.
Imatge d'arxiu de la línia elèctrica actual inundada durant un temporal. | Sílvia Berbís

Després d'anys de reivindicació, la Generalitat, Endesa i Infosa, encarregada de l’explotació de les Salines de la Trinitat situades al Parc Natural del Delta de l’Ebre a Sant Carles de la Ràpita, al Montsià, inicien per fi avui el soterrament pel mar de la línia elèctrica del Trabucador. Les obres, que és previst que s’executen en quatre mesos, es portaran a terme en tres fases, la primera de les quals consistix en estendre 290 metres de cablejat subterrani de mitjana tensió a les instal·lacions de les salines. ​En total, la instal·lació del cable soterrani submarí implicarà una inversió de 800.000 euros, dels quals Infosa n’assumirà un 50%, Endesa un 30% i la Generalitat, el 20% restant.

Endesa, qui es responsabilitza de l’obra i serà la titular de la línia, ha iniciat els treballs després d’obtindre els últims permisos i autoritzacions. Així, s’ha començat a obrir una rasa a les salines amb l’objectiu de poder-hi soterrar un cable de 25 kV, que sortirà d’un centre de transformació i arribarà fins arran de mar.

En este punt, i ja en una segona fase, es farà una conversió subterrània-submarina amb la instal·lació de més de quatre quilòmetres i mig de cablejat entre les dues ribes i que anirà pràcticament en línia recta, a excepció d’una part del traçat on hi ha unes muscleres. Esta és la part més complicada de l’obra, tant pel què fa al mecanisme de soterrament de la línia (per succió), com perquè es tracta d’una zona d’especial valor ecològic. És per això que el projecte inclou vàries mesures mediambientals per a protegir la flora i la fauna del Parc Natural del Delta de l’Ebre. En este sentit, es prestarà especial atenció a dos espècies: la Pinna nobilis (nacres) i la Cymodocea nodosa, segons ha informat la Generalitat.

Espècies a protegir
En el cas de les nacres –un mol·lusc bivalve catalogat com a espècie de protecció estricte i com a vulnerable–, es traslladaran els exemplars que hi ha al llarg del recorregut on es farà la rasa de la badia dels Alfacs fins a un costat o altre de la línia, ja que la topografia, la naturalesa del substrat, la cota de profunditat i l’onatge és molt similar a l’actual. Esta tècnica de trasplantament, que la realitzarà un equip de biòlegs bussejadors, ja ha estat utilitzada amb èxit al mar Mediterrani (un exemple n’és els treballs de reflotament del vaixell Costa Concordia) i té una bona acceptació entre la comunitat científica.

D’altra banda, Endesa prendrà les mesures idònies perquè el soterrament del cable tinga el menor impacte possible en la comunitat vegetal de Cymodocea nodosa –fanerògama marina catalogada com a espècie d’especial interès per la legislació estatal i autonòmica–. Per fer-ho, un cop finalitzades les obres es restituirà completament la topografia original del terreny amb la utilització dels mateixos materials originals i sense l’aportació d’àrids externs. Així, es preveu que un cop restablertes les condicions ambientals originals, les zones afectades seran recolonitzades mitjançant processos naturals i s’arribarà a la situació actual en un període de dos anys.

La fase final de les obres, que es portarà a terme de cara el novembre, consistirà en fer la conversió submarina-subterrània a l’oest del canal de Sant Pere. Aquí s’estendran 350 metres més de cable subterrani de mitjana tensió entre un tram de terra i un altre d’asfaltat fins a arribar a un centre de transformació ja existent i anirà paral·lel a una línia d’alta tensió.

En l’actualitat, el subministrament elèctric a la salina es realitza a través d’una línia de mitjana tensió a 25 kV que serà retirada, de manera que comportarà una millora ambiental i paisatgística. Esta línia travessa l’anomenada barra del Trabucador, un istme que ha estat declarat d’especial valor ecològic tant per l’Administració municipal com per l’autonòmica. La infraestructura, que únicament alimenta la instal·lació esmentada, ha patit diversos desperfectes greus per efecte dels temporals que periòdicament afecten esta zona, situació que perjudica Infosa, que no disposa d’un subministrament elèctric de qualitat, i Endesa, en el sentit de les dificultats que comporta afrontar reparacions de manera reiterada en espais protegits. A més, visualment oferix una imatge gens endreçada d'este espai tan singular, i especialment nefasta pel perill que comporta per a les persones transitar per sota dels pals inestables dins de l'aigua quan queden inundats pels temporals.

Amb este acord s’aconseguix conjugar els interessos particulars i públics  concurrents, de manera que, d’una banda, Infosa puga disposar d’un subministrament elèctric en les condicions necessàries per garantir el seu procés industrial, ja que es tracta d’una de les principals productores de sal marina a Espanya i l’única de Catalunya, la qual produeix 80.000 tones anuals de sal marina cada any en les 970 hectàrees que explota. "Mentre que, d’altra banda, les administracions públiques competents vetllen per la protecció del medi ambient tant en relació amb la citada barra del Trabucador com en relació amb l’avifauna que habita esta zona", sosté en una nota el departament d'Empresa i Ocupació.