Condemnat a 21 anys i mig l’atracador que va matar Estela Calduch

L'audiència de Tarragona el condemna a 18 anys de presó pel delicte d'assassinat, 2 anys més pel de robatori amb força i un any 6 mesos per tinença il·lícita d'armes

Redacció / EFE
30 de juliol del 2015
Actualitzat el 31 de juliol a les 11:54h
Imatge de l'acusat, Manuel AMancio, a l'Audiència de Tarragona.
Imatge de l'acusat, Manuel AMancio, a l'Audiència de Tarragona. | CambrilsDiari.cat.


L'Audiència de Tarragona ha condemnat a 21 anys i 6 mesos de presó a Manuel Amancio Álvarez, l'atracador que va matar a Estela Calduch, la jove rapitenca de 25 anys que treballava de caixera en una sucursal del Banc Santander de Cambrils el 2010.

Com a autor responsable d'un delicte d'assassinat de l'article 139.1 del Codi Penal, Amancio, alias 'El bravo', ha estat comdemnat a 18 anys de presó. A este delicte cal sumar el de robatori amb intimidació i ús d'arma en grau de temptativa, pels quals se'l comdemna a de dos anys de presó més. Per últim, l'Audiència el comdemna a un any i 6 mesos de presó més per tinença il·lícita d'armes. 

En la sentència, a la qual ha tingut accés l'Agència Efe, la Secció Segona de l'Audiència considera provat que Manuel Amancio Álvarez va ser l'autor del tret mortal que va acabar amb la vida d'Estela. També ratifica que Álvarez formava part d'una banda molt violenta que va cometre almenys 25 atracaments entre 2008 i 2010 en diferents punts d'Espanya i que en el moment d'assaltar la sucursal de Cambrils anava acompanyat d'un altre home.

La principal prova de càrrec ha estat la identificació d'Álvarez mitjançant comparacions morfològiques entre la seva imatge i les recollides per les càmeres de seguretat.

Malgrat que disfressava seu aspecte amb una gorra i elements postissos, l'Audiència considera que hi ha imatges "indubtables" que permeten identificar l'acusat com l'autor de l'atracament mortal.

Alguns dels elements clau per a la seva identificació han estat l'anàlisi de l'orella, tan singular en les persones com una empremta dactilar, la forma característica de caminar i la manera de portar la bandolera.

No obstant això, un vot particular d'una magistrada qüestiona esta identificació i, davant el dubte, aplica el principi d'afavorir l'acusat i demana la seua absolució.

La sentència no considera acreditades les proves de descàrrec argumentades per la defensa i per la declaració de l'ara condemnat, segons les quals estava a Bilbao i a Castro Urdiales (Cantàbria) el dia de l'atracament. Aquell dia era l'aniversari d'Álvarez i, per celebrar-ho, va explicar que va menjar amb la seva parella en un restaurant de Castro Urdiales i que al matí, havia fet un ingrés en un banc a Bilbao.

La investigació va trobar un tiquet d'autopista el 24 d'octubre -un dia abans de l'atracament- amb sortida a Saragossa i l'acusat ho va justificar dient que és devot a la Verge del Pilar i que havia anat a posar-li tres espelmes, tot i que els jutges no ho creuen provat.

Al març del 2011, una operació policial conjunta entre l'Ertzaintza, els Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil va detenir cinc membres d'una banda d'atracadors, entre ells, Amancio Álvarez, àlies "El Bravo".

El passat 22 de juliol, una altra operació conjunta va aconseguir detenir un còmplice de "El Bravo", de 38 anys d'edat i veí de Biscaia, que roman en presó preventiva per ordre del jutjat número 3 de Reus, que va dirigir la investigació.