Una 'paella augmentada' enmig la plaça dels Sequers clou la Bouesia a Deltebre

El festival es trasllada a partir del proper dissabte a Vandellòs

Redacció
27 de juliol del 2015
Actualitzat a les 17:25h
Imatge de la 'paella augmentada' que es va celebrar el dissabte a la nit a Deltebre.
Imatge de la 'paella augmentada' que es va celebrar el dissabte a la nit a Deltebre. | Cedida

Una paella performàtica a càrrec de l’artista valencià Marc Sempere del col·lectiu Compartir dóna gustet va ser un dels moments més apoteòsics del Festival d’Acció Poètica Bouesia 2015. Sempere juntament amb la cantant Maria Arnal i Xavi M. a la taula de so processant els sons culinaris de la paella i mesclant-los amb la veu d’Arnal, van oferir un espectacle de realitat augmentada, estrenat per a la Bouesia, que es basa en l’element més arrelat a l’ideari gastronòmic valencià i del Delta: la paella, i que pretén compartir els coneixements històrics i culinaris sobre este plat de manera lliure i col·laborativa. Així durant l’espectacle llançaven preguntes al públic sobre les relacions deltaiques i valencianes lligades al conreu de l’arròs. Però més enllà de la pura acció performàtica, la paella augmentada es va acabar convertint en el bousopar a la fresca per als assistents.

Dissabte a la nit culminaven a la plaça dels Sequers de l’Ebre Terra Centre d’Inspiració Turística de Deltebre, els quatre dies de la Bouesia a Deltebre i l’Aldea. Enguany el festival, sota el lema A què (no) estem jugant?  ha abordat el joc des del punt de vista de la relació amb els altres. Dins d’este marc la majoria d’activitats han girat al voltant d’este tema, com la conferència de David Carabén sobre Johan Cruyff i la Bouesia, el taller de l’artista valencià Vicente Arlandis, amb més d’una vintena d’inscrits, que reflexionava des d’un punt de vista pràctic sobre els límits del joc i del col·lectiu, o fins i tot la recuperació per part d’Anna Zaera i Zoraida Roselló del Twister (Embolics), un joc al qual jugaven de menudes i que dins la Bouesia han explorat des d’un punt de vista conceptual i poètic.

Altres moments destacats han estat l’acció poètica Ampullariia de Mariaelena Roqué i el seu cargol maçana de fibra de vidre enmig d’un arrossar del Mas de Bernis, a l’Aldea, o la Performance municipal de Vicente Arlandis i Hipólito Patón al pub Clàssic de Deltebre. El punt més lúdic i festiu ha anat a càrrec de Carles Carolina presentant el seu nou disc Èxode Ultralocal, inspirat en el lema de la Bouesia de l’any passat, i també la música del valencià Oscar Briz. No han faltat tampoc les intervencions dels bouetes Sam Vila, Javier Caballero, Carles Andreu, Llorenç Barber, Montserrat Palacios, Eduard Carmona i Miquel Jordà.

“Esta mena d’agermanament València-Terres de l’Ebre  crec que ha estat molt interessant per a tots plegats”, assenyala Rafel Tormo, codirector del festival juntament amb Miquel Àngel Marín. “Estem molt contents de com ha anat tot i de l’ambient bouètic que s’ha respirat a l’Aldea i Deltebre aquests quatre dies”, apunta per la seua banda l'altre codirector, Miquel Àngel Marín.

Bouesia a Vandellòs

Tot i que ha acabat a Deltebre, la Bouesia se celebrarà este dissabte 1 d’agost a Vandellòs, sota el lema A tomb de Vilabou. Serà la novena edició de la Bouesia en este municipi del Baix Camp i comptarà amb l’actuació de Pau Riba, Recitals a domicili, i els bouetes. La majoria d’actuacions es concentraran a la plaça de Baix, però també hi haurà una processó poètica pels carrers del poble.

Exposició a Lo Pati

Paral·lelament fins al 31 de juliol es podrà visitar a Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre l’exposició Psicogeografia d’un festival. Bouesia 10+1 sobre els deu anys del festival. Una mostra que a l’octubre es podrà veure a l’Arts Santa Mónica, i a la primavera del 2016 a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València.

El Festival Bouesia, organitzat per l’Associació Cultural Rabera de Bouetes de Deltebre, compta amb el suport dels ajuntaments de Deltebre, l’Aldea i Vandellòs, Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre, i el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.