Tortosa entra amb la Festa del Renaixement al cap de setmana més bulliciós

Ahir al vespre va tindre lloc la inauguració de la vintena edició de la Festa.
Ahir al vespre va tindre lloc la inauguració de la vintena edició de la Festa. | Ajuntament de Tortosa
Redacció
24 de juliol del 2015
Actualitzat a les 18:32h

Més de 3.000 persones vestides d'època, un miler de figurants, 100 actuacions diàries, 70 espectacles de carrer i 60 companyies procedents de sis països. Són les xifres que avalen la Festa del Renaixement, un esdeveniment de recreació històrica que projecta Tortosa arreu del país i de l’exterior. Després de la inauguració d’ahir al vespre, a càrrec del conseller d’Agricultura, l’ebrenc Jordi Ciuraneta, la ciutat s’encamina avui cap al cap de setmana que rep més visitants de l’any. La d’enguany és una edició especial, per ser la vintena, i al costat de novetats com el retorn de les Gàrgoles,  dels francesos Cie. du Chaland, que faran a Tortosa l'última actuació abans de dissoldre la companyia, o de la recuperació d’un nou espai, la plaça Mossèn Sol, la festa repetix propostes clàssiques.

El conseller Ciuraneta va valorar ahir la participació dels veïns de la ciutat com una de les claus de l’impuls que ha anat sumant la festa amb els anys: "La creació de la gent ha generat projectes engrescadors que s'han consolidat al llarg dels anys amb la implicació altruista dels veïns ", va destacar, alhora que va posar la Festa del Renaixement com a exemple de la “força de transformació social” viscuda a les Terres de l’Ebre. També va remarcar que esta festa ha estat un puntal per a impulsar el nucli antic, i va citar altres projectes de futur, com l’obertura de la façana de la catedral al riu.

Propostes a tindre en compte
La Dansa del Dervitx, Els Mercatores, La Jueva de Tortosa, El Ball dels Ardents, La Celestina, El Foc del Comyr o La Taverna d'Enrico, que portaran en esta edició l'estendard de la Festa, són alguns dels espectacles en què s’aconsella fer la reserva amb antelació abans que s'esgoten les entrades (www.festadelrenaixement.cat), ja que tot i que alguns són gratuïts, l'aforament és limitat.

Entre els espectacles de producció pròpia a tindre en compte, avui divendres hi ha el Jurament dels arxivers de la ciutat (nou al programa, 20 hores a l'Espai Sant Domènec),demà dissabte el lliurament dels estendards a les famílies nobles (20 h. als Reials Col·legis); el ball de les famílies nobles (dissabte 25-22.30 h als Reials Col·legis), i diumenge la Gran Desfilada (19.30 h.); Val a dir, però, que la Festa del Renaixement és sobretot al carrer, als mercats, el taulell al carrer, els llocs de menjar, i els grups de música i dansa, teatre i animació ambulant que trobarem per arreu.