Denunciada una obra a Batea per no retirar la uralita com a residu perillós

Redacció
15 de juliol del 2015
Actualitzat el 17 de juliol a les 0:39h
Un dels agents del Seprona, inspeccionant les plaques de Uralita al terra.
Un dels agents del Seprona, inspeccionant les plaques de Uralita al terra. | Subdelegació del Govern

El Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil de Tarragona ha denunciat a una empresa que duia a terme l'enderrocament d'un edifici a Batea sense estar autoritzada per a desmantellar i gestionar la uralita, un residu perillós que es trobava en gran quantitat a l’obra.

La patrulla del Seprona de Tortosa va observar, mentre duia a terme serveis propis d'especialitat relacionats amb el medi ambient, que s'estava efectuant l’enderroc d’un antic celler a Batea. En examinar l'interior de l'edifici es van localitzar nombrosos trossos de fibrociment, igual que el camió que s'encarregava de retirar els enderrocs, també carregat amb este tipus de material. Els agents van procedir a identificar els treballadors que duien a terme les tasques i “no comptaven amb cap tipus d'autorització per efectuar els treballs, ni disposaven d'equips de protecció individual ni altres mesures de seguretat mentre manipulen este tipus de residu perillós”, ha informat la subdelegació del govern a Tarragona en una nota de premsa.

L'empresa encarregada dels treballs ha estat denunciada davant el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, per no disposar dels permisos necessaris per efectuar treballs amb este tipus de residus perillosos.

L'amiant
L'amiant barrejat amb fibrociment s'utilitza per construir el que es coneix com a plaques d'uralita i és molt perillós per a l'aparell respiratori, ja que pot provocar fibrosis pulmonar, càncer de pulmó i altres malalties greus relacionades amb l'aparell respiratori.

El gran risc en la manipulació d'este material sorgix quan es pretén desmantellar una construcció, ja que les fibres que es troben dins de la uralita en tallar-les, trossejar-les o manipular-les, es desprenen i en inhalar-se poden provocar les malalties descrites.

La retirada d'este material ha de ser duta a terme per una empresa inscrita en el Registre d'empreses amb el risc d'Amiant (RERA).