Tortosa inicia el viatge al segle XVI amb la XX Festa del Renaixement

Redacció
14 de juliol del 2015
Actualitzat el 03 d'agost a les 9:08h
L'alcalde i el regidor de Festes han presentat avui els detalls del programa.
L'alcalde i el regidor de Festes han presentat avui els detalls del programa. | Cedida


Els carrers i places de Tortosa han començat a vestir-se d'època per rebre el segle XVI i endinsar-se de ple en la Festa del Renaixement, que enguany arriba a la vintena edició i se celebrarà entre els dies 23 i 26 de juliol. El concert de Jordi Savall, que dissabte passat va omplir la catedral, va donar el tret de sortida a una de les festes de recreació històrica més potents del sud d'Europa i que projecta la ciutat de Tortosa cap a l'exterior.

Es preveu la participació de més de 3.000 persones vestides d'època, un miler de figurants, 100 actuacions diàries, 70 espectacles de carrer i 60 companyies procedents de sis països diferents. La Festa del Renaixement de Tortosa ocupa un lloc destacat en l'agenda dels programadors de les principals festes de recreació històrica d'Europa, que aprofiten estos dies per conèixer nous espectacles i contactar amb companyies que han crescut al voltant de la Festa. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el regidor de Festes, Domingo Tomàs, han presentat avui els detalls del programa. 

Entre les novetats d'esta edició hi ha la recuperació d'un nou espai, la plaça Mossèn Sol, que ha estat urbanitzada de manera integral, i que acollirà dos de les tavernes de la Ruta de la Saboga. Els mercats i els diferents itineraris dels espectacles de carrer continuen desenvolupant-se a banda i banda del castell de la Suda, pels barris del centre, Santa Clara, Rastre i Remolins. 

Enguany hi haurà fins a 12 espectacles d'aforament limitat, entre els quals destaquen les Gàrgoles, dels francesos Cie. du Chaland, que faran a Tortosa l'última actuació abans de dissoldre la companyia. La Dansa del Dervitx, Els Mercatores, La Jueva de Tortosa, El Ball dels Ardents, La Celestina, El Foc del Comyr o La Taverna d'Enrico, que portaran en esta edició l'estendard de la Festa, són alguns dels espectacles que cal anotar a l'agenda i fer la reserva amb antelació (www.festadelrenaixement.cat) abans que s'esgoten les entrades (alguns són gratuïts, però l'aforament és limitat).

Més enllà dels espectacles, la Festa del Renaixement és sobretot al carrer, als mercats, amb els grups de música i dansa que trobarem per tot arreu i a totes hores, amb els grups de teatre i animació ambulants, entre els quals no faltaran els Abanderats de Tortosa i els d'Arezzo, que ens tornen a visitar. Els campaments i mostres d'oficis, els comerciants plantant el taulell al carrer, i els llocs de menjars adaptant les cartes a la gastronomia de l'època contribuiran a donar versemblança a l'eslògan de la Festa: L'esplendor d'una ciutat al segle XVI.

Els espectacles de producció pròpia, com la inaguració de la Festa (dijous 23, 20 h a la plaça de l'ajuntament), amb el pregó, que enguany va a càrrec del conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta; la Gran Desfilada (diumenge 26-19.30 h); el lliurament dels estendards a les famílies nobles (dissabte 25-20 h als Reials Col·legis); el ball de les famílies nobles (dissabte 25-22.30 h als Reials Col·legis), o el Jurament dels arxivers de la ciutat (nou al programa, divendres 24-20 h a l'Espai Sant Domènec), garantixen espectacle i vistositat, resumint l'essència de la Festa.

En la presentació del programa, que s'ha fet en un dels espais de la Festa, l'Espai Sant Domènec, que acull el Centre d'Interpretació del Renaixement, l'alcalde ha fet un reconeixement a "la implicació de la ciutadania, que és la que ha permès fer gran la Festa durant estos 20 anys". El regidor de Festes ha destacat una constant de la Festa, el rigor en la selecció dels espectacles, vestuaris i la resta d'actuacions. 

La Festa del Renaixement ha rebut nombrosos reconeixements, com la declaració de Festa d’Interès Turístic Nacional, Festa Local d’Interès Turístic Local i la Placa d’Honor del Turisme de Catalunya.