Localitzades més de 350 bombes de la guerra civil enfonsades a la llera del riu

Els projectils d'artilleria i granades de mà, al terme de Benissanet, estan sent recollits per especialistes en explosius dels Mossos d'Esquadra entre fortes mesures de seguretat | L'operatiu ha obligat a interrompre la navegació per l'Ebre

Redacció
09 de juliol del 2015
Actualitzat el 11 de juliol a les 12:42h
Mossos treballant en la retirada de les bombes.
Mossos treballant en la retirada de les bombes. | Mossos d'Esquadra

Més de 350 projectils d’artilleria i granades de morter dipositats durant 77 anys a la llera del riu Ebre han començat a sortir a la superfície esta setmana. Efectius de l’Àrea de Desactivació d'Artefactes Explosius TEDAX-NRBQ dels Mossos d’Esquadra estan recuperant tot l’armament, pertanyent al bàndol republicà, que va quedar enfonsat en un estret espai de 15 metres quadrats, a 5 metres de profunditat, al mig del riu entre Benissanet i Miravet.

El fet que la munició estiga tan concentrada aixeca diverses hipòtesis, entre elles que les bombes bolquessen des d’un punt concret, com un pont de fusta que ha aparegut enfonsat prop de la zona, o bé que fossen dipositades expressament durant la retirada republicana.

Després de dècades sense sortir a la llum, el passat mes de maig submarinistes dels Mossos d’Esquadra que estaven buscant el cos d’un home que va desaparèixer al riu Ebre quan va bolcar la canoa en la que navegava van localitzar l’arsenal, que esta setmana han començat a fer emergir. Envoltats de fortes mesures de seguretat i vigilància, els projectils són traslladats fins a una pedrera, on es provoca la seua detonació controlada.

En l’operatiu s’hi ha desplegat 30 efectius dels Mossos, entre ells de les unitats especialitzades Tedax i de la Unitat Subaquàtica. També hi participen els Bombers de la Generalitat i efectius del Servei d’Emergències Mèdiques. Durant els treballs s'interromp la navegació per este tram del riu Ebre. Les tasques van començar dilluns i està previst que acaben divendres.

Més imatges:

Submarinistes especialitzats dels Mossos, recollint les bombes esta setmana. Foto: Mossos d'Esquadra

 

L'arsenal republicà està composat de projectils d'artilleria i granades de morter. Foto: Mossos d'Esquadra

 

Tota la munició recollida és detonada en una pedrera pròxima. Foto: Mossos d'Esquadra