Els Quicos recullen cantant el Premi Nacional de Cultura 2015

El grup ebrenc rep la distinció del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) junt a altres nou personalitats i entitats "referents el en projecte cultural català"

Redacció
18 de juny del 2015
Actualitzat el 19 de juny a les 12:01h
La imatge de tots els premiats, en la gala que es va celebrar anit.
La imatge de tots els premiats, en la gala que es va celebrar anit. | CoNCA

Ahir a la nit, entonant una estrofa amb les seues veus dalt de l’escenari, els components del grup ebrenc Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries van rebre el Premi Nacional de Cultura 2015, la distinció més rellevant en l’àmbit de la cultura, que atorga cada any el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA). Van ser una de les deu personalitats i entitats guardonades, juntament amb Josep Maria Cadena, Guillermina Coll, Núria Espert, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, la Fundació Privada Espai Guinovart, Francesc Parcerisas, Xavier Pla, Amèlia Riera i Jaime Rosales, per haver esdevingut, en les àrees respectives, referents en el projecte cultural català i per gaudir del reconeixement del sector professional i de la ciutadania. El president del CoNCA, Carles Duarte, va recordar que els guardons “volen distingir figures eminents que encarnen, d’una manera persistent i fecunda, els fonaments i els compromisos que voldríem que inspiressen la nostra vida cultural”.

Quico el Célio, el Noi i el Grup de Ferreries, nascut el 1992, ha rebut la distinció per la seua tasca en la preservació, recuperació i la difusió del patrimoni musical popular i tradicional de la Catalunya sud. Al llarg dels seus més de vint anys de trajectòria, el grup s’ha convertit en un emblema de les Terres de l’Ebre i ha estat mereixedor de nombrosos reconeixements, entre ells l’estima del públic. Els Quicos van voler respondre al premi amb un agraïment entonat en forma de jota, que va ser correspost amb els aplaudiments del públic.

L’acte de lliurament dels premis es va celebrar al teatre Romea de Barcelona. L’èxit d’assistència, més de 500 persones, va propiciar que la sala estigués a vessar per seguir una vetllada dedicada a les arts i la cultura catalanes. La cerimònia estava presidida pel president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas; acompanyat també per Ferran Mascarell, conseller de Cultura; Carles Duarte; el plenari del CoNCA, i personalitats del món de la cultura com Mario Gas, Lloll Bertran o Àlex Casanoves.

Òscar Dalmau va ser l’encarregat de conduir una vetllada impregnada de jazz que va comptar amb les intervencions musicals d’Andrea Motis & Joan Chamorro Grup. El grup ha evocat l’ambient del Jamboree dels anys seixanta, on tocava Tete Montoliu.

Nit d’homenatges a grans figures de la cultura catalana
Durant l’acte, també es va fer menció a altres figures cabdals de la cultura catalana ja desaparegudes, entre les quals, Ovidi Montllor i Guillem d’Efak, personalitats clau en la popularització de la música catalana, així com de Joan Magrinyà, mestre de dansa. També s’han rememorat els 700 anys de la mort de Ramon Llull i el 125è aniversari del naixement de l’etnòleg i folklorista Joan Amades.

El president de la Generalitat va ser l’encarregat de concloure un acte emotiu i festiu, protagonitzat per l’excel·lència dels deu guardonats. "El nostre petroli, a diferència d'altres països, és la cultura, la nostra creativitat i talent. Ve de lluny, de pous molts fonts i és inesgotable”, va finalitzar el president Mas.