L'EAP Tortosa Est introduïx el WhatsApp per ajudar a deixar de fumar

Redacció
16 de juny del 2015
Actualitzat el 18 de juny a les 8:03h
Una de les accions de la Setmana Sense Fum al CAP El Temple de Tortosa.
Una de les accions de la Setmana Sense Fum al CAP El Temple de Tortosa. | ICS

Els professionals de l’equip d’Atenció Primària Tortosa Est han introduït el WhatsApp com a recurs tecnològic positiu entre els components dels grups de teràpia per deixar de fumar. La doctora Gràcia Garcia Bernal, metgessa del CAP El Temple i referent de la unitat de Deshabituació Tabàquica, ressalta com a molt positiva esta experiència en substitució de les trucades telefòniques per fer el seguiment dels pacients, ja que afavorix la relació multidireccional entre tots els membres i l’ajuda mútua.

Al CAP El Temple de l’EAP Tortosa Est, des de fa 11 anys, s’oferix un programa de teràpia grupal per a l’abandonament de l’hàbit tabàquic. Es tracta d’un taller que consta de 6 sessions presencials de 90 minuts, amb una periodicitat setmanal, en què s’informa dels components del tabac i els seus efectes nocius.

D'altra banda, el servei de Cardiologia de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta informa els pacients de l’existència dels tallers i, si hi estan interessats, els hi deriva.
En estos tallers també s’hi oferix material d’autoajuda, suport cognitiu i conductual, tècniques d’afrontament i de resolució de problemes i assessorament en l’elecció de tractament farmacològic. Inicialment, els grups estan formats per 10-12 pacients. En finalitzar el programa, al cap de 3, 6 i 12 mesos, es fa un seguiment telefònic a tots els que han deixat de fumar.

'Els triomfadors'
Recentment, els professionals de l’EAP han creat un grup de WhatsApp amb el nom de Els triomfadors, en substitució del seguiment telefònic. Hi formen part tots els pacients dels tres últims grups que han completat el taller i continuen abstinents, 15 persones en total. La inclusió al grup és voluntària i la participació, lliure. El terapeuta envia missatges de reforç al grup, però els pacients hi intervenen lliurement amb converses amb el terapeuta o entre ells mateixos.

Als 6 mesos d’intervenció, el 100 % dels pacients ha seguit el programa d’abstinència. En la majoria d’ocasions, els mateixos pacients hi han generat intervencions i aportat suport entre iguals, tant en relació amb la conducta addictiva com amb les dificultats diàries. Comparant-lo amb el seguiment telefònic, el seguiment a través del WhatsApp ha fomentat l’adherència al tractament.

En resum, tal com es va fer palès en la recent presentació de l’experiència a la VI Jornada de Prevenció i Control del Tabaquisme, que va tindre lloc el 17 d'abril a Barcelona, organitzada pel Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme, "la utilització del Whatsapp presenta diversos avantatges com la comunicació bidireccional entre el professional sanitari i el pacient; la comunicació multidireccional entre pacients i suport entre iguals; la difusió de missatges d’ajuda, reforç positiu i retroalimentació entre el grup, i el seguiment del pacient més còmode, més efectiu i sense despeses addicionals", segons la nota de premsa emesa per l'ICS.