Ventura estén la mà per «confeccionar un full de ruta» amb tots els grups

L'alcaldable de Socialistes Ulldecona, que governarà en minoria, veu “trist” que MésU haja supeditat el pacte a la signatura del compromís per la independència, mentre ERC ha tancat acords amb el PSC als consells comarcals de Montsià i Baix Ebre i a la Ràpita

Sofia Cabanes
10 de juny del 2015
Actualitzat a les 21:45h
Núria Ventura ja ha exercit el seu dret a vot.
Núria Ventura ja ha exercit el seu dret a vot. | Cedida


Dissabte a les 10.30 h Ulldecona celebrarà el ple municipal d’investidura de la nova corporació municipal en què, si no hi ha sorpreses, Núria Ventura serà proclamada alcaldessa com a cap de la llista més votada. L’alcaldable dels Socialistes d’Ulldecona no rebrà més vots favorables que els del seu partit (5), ni tan sols l’abstenció d’alguna de les altres forces per facilitar la proclamació de l’alcaldia, i això arriba després que no s’haja tancat cap pacte estable entre les formacions.

Perquè Ventura no fos alcaldessa a partir de dissabte un pacte entre els altres partits hauria d’aconseguir com a mínim una majoria de 7 vots a favor d’un altre candidat. Tot i que CiU i PP van sondejar Més Ulldecona per formar govern –una opció que els republicans van descartar-, Paco Lavega va deixar caure fa uns dies que es votaria a si mateix este dissabte. De manera que l’aritmètica només faria possible un govern alternatiu sí els 4 regidors de CiU i els 2 del PP votessen l’únic regidor dels republicans. Una opció força improbable.

Els socialistes hauran de governar per segon cop en la història democràtica del municipi (la primera va ser el 1991) en minoria. “Haurem de canviar el plantejament de funcionament de l’Ajuntament, però això pot ser positiu perquè facilitarà més la participació dels grups i també de la ciutadania en la política municipal. Estic segura que serem capaços de trobar la fórmula que ens permeta arribar a grans consensos”, explica Ventura en declaracions a aguaita.cat.

Ventura no descarta, un cop iniciat el mandat, aconseguir un pacte d’estabilitat amb un soci prioritari, però, d'entrada, estén la mà a totes les formacions. “Un pacte de governabilitat [amb un altre partit] seria una opció, però n’hi ha d’altres. Estic convençuda, amb la participació dels 13 regidors  sabrem valorar un programa a 4 anys vista per tal de tirar endavant els projectes que entre tot consideressem que són prioritaris”. Ventura subratlla que els programes electorals de totes les formacions “tenen moltes coses en comú” i que “el 70 % dels punts que s’han portat al ple en els darrers temps que s’han aprovat per unanimitat de tots els grups, per tant”, assegura “no ha de ser una excepció que així ho seguisca sent en este mandat”.

"La nostra posició en defensa del dret a decidir i del dret d’autodeterminació de Catalunya és clara"

Després d’algunes reunions de treball amb Més Ulldecona, la formació amb qui, a priori, s’intuïa un pacte més fàcil, republicans i socialistes van trencar negociacions. La formació de Paco Lavega exigia com a condicionant de qualsevol pacte la signatura del compromís per la independència de l’ANC i l’AMI. Un condicionant que els republicans no han exigit a l’hora d’establir acords de govern amb el PSC als consells comarcals del Montsià i Baix Ebre i a l’Ajuntament de la Ràpita.  “És molt trist, primerament perquè la nostra posició en defensa del dret a decidir i del dret d’autodeterminació de Catalunya és clara i, per tant, aquí no té perquè haver-hi cap problema, però  entenem que han posat els interessos partidistes per davant dels interessos del poble i és trist”, ha lamentat Ventura que tot i això estén la mà als de MésU: “pel que fa al programa coincidim en moltes coses, crec que serem capaços de superar-ho i posar-nos d’acord en molts dels projectes que necessita Ulldecona i els barris”.

Els socialistes d’Ulldecona també van reunir-se amb la CUP, que es va autoexcloure de qualsevol pacte des d’un inici. Les caps de llista de CiU i del PP també es van trobar amb Ventura, però sense resultats. De fet no es preveia des d'inici un pacte possible amb les formacions que en l'anterior mandat van pactar amb la UGI de Celestí Hervàs per fer fora del govern els socialistes.

A partir d’aquí, els socialistes proposen “confeccionar el full de ruta amb la col·laboració de tots els grups”. Una de les primeres mesures que volen aplicar del programa electoral és la neteja dels espais públics, però també caldrà abordar un assumpte candent i que ha marcat part de la campanya, com és la planta d’asfalt. “No tenim cap tipus d’informació nova, ens hi haurem de posar la setmana que ve. La nostra intenció, com vam dir en campanya, és que la planta d’asfalt, tal com esta actualment, no es pot posar en funcionament”, manifesta la cap de llista socialista. “Com  a mal menor”, assegura, “es traslladaria al polígon”. “En tot cas volem molt prudents perquè hem de saber en quin estat està el procés, no sé si és més fàcil traslladar-la o més directament tancar-la. Se’m fa difícil pronunciar-me ara mateix”, conclou.