Rasquera no tanca la porta al projecte cannàbic

Andreu Prunera
22 de maig del 2015
Actualitzat el 23 de maig a les 10:39h
Vista de Rasquera des de la muntanya.
Vista de Rasquera des de la muntanya. | Sofia Cabanes

Cap de les tres candidatures que es presenten a l’alcaldia de Rasquera descarta tornar a estudiar el pla per acollir plantacions de marihuana al terme municipal per finalitats terapèutiques o per associacions d’autoconsum. Este projecte, que ja es va plantejar al 2012, dependrà, però, de la regulació que puguen tindre estos cultius. En esta línia, el passat més de març una trentena d’entitats cannàbiques van presentar una ILP per establir legalment les mesures de control que haurien de tenir les plantacions, el transport i la distribució del producte. Si el Parlament admet la ILP a tràmit, s’hauran d’aconseguir 50.000 signatures i llavors es traslladarà el debat a la cambra.

La cap de llista d’ERC, Dolors Subirats –alcaldessa durant els últims dos anys- ha assegurat en declaracions a Ràdio Móra d’Ebre que “no es descarta poder reobrir el projecte si hi ha una legislació clara i creiem que l’Ajuntament en pot sortir beneficiat”. En este sentit, Subirats recalca que “ja hi ha molts països que estan regulant i Catalunya haurà d’afrontar també este debat”, i destaca que “si finalment es regula el consum, Rasquera és possible que siga una zona de producció interessant”.

Des del grup de Convergència i Unió, el cap de llista Jesús Benaiges assegura que “es pot estudiar qualsevol tipus d’iniciativa i, si és beneficiosa per a Rasquera i es veu clar la seua viabilitat, tindrà el suport de CiU”. Benaiges aclarix que “el grup de CiU no està en contra de la plantació de cànnabis, però per donar-hi suport s’ha de saber que és un tema viable i legal, abans de tirar-lo endavant creant empreses públiques i dedicant-hi recursos”.

En la mateixa línia es troba el candidat de Solidaritat Catalana, Josep González, que manté que “tot i que no és una iniciativa que estiga al programa electoral, seria estudiada i es veuria amb molt bons ulls si hi ha seguretat jurídica i un projecte amb cara i ulls”.

Un pla cannàbic contra la crisi
El consistori rasquerà va promoure al 2012 un pla anticrisi basat en el cultiu de cannàbis en unes set hectàrees de propietat privada per tal d’ingressar prop d’1,3 milions d’euros i fer front així al deute de l’Ajuntament, que era gairebé d’un 240%. El pla va ser aprovat pels veïns de Rasquera en un referèndum amb un 56% dels vots a favor. L’Advocacia de l’Estat, però, va acabar suspenent cautelarment el pla el mateix any. Este pla va costar la dimissió a l’exalcalde Bernat Pellissa, que es va comprometre a dixar el càrrec si el pla no tenia més d’un 70% dels vots favorables, i va deixar l’alcaldia en mans de Dolors Subirats. Ara, Pellissa tanca la llista d’ERC, encapçalada per Subirats.