El fiscal demana 25 anys de presó per a l'acusat de matar Estela Calduch

El judici començarà dijous que ve dia 28 a l'Audiència de Tarragona, amb jurat popular

Redacció
21 de maig del 2015
Actualitzat a les 18:49h
El fiscal demana 25 anys de presó per a l'únic detingut per l'atracament mortal al Banc de Santander a Cambrils, en el qual l'octubre del 2010 va morir la jove caixera rapitenca Estela Calduch. El còmplice de l'assalt seguix en parador desconegut, han informat a Efe fonts judicials. 

El ministeri públic acusa Manuel Amancio A.V. (àlies ‘El Bravo’) dels delictes d'assassinat, robatori amb intimidació i tinença il·lícita d'armes, i demana un total de 25 anys de presó. També demana una indemnització a la família de la víctima de 800.000 euros i de 3.430 i 5.700 euros, respectivament, per a la directora i la sotsdirectora de l'oficina, per les lesions psíquiques que van patir arran dels fets. El judici s'iniciarà dijous que ve dia 28 a la Secció Segona de l'Audiència de Tarragona amb jurat popular.

Els fets, que van causar una forta commoció social, es remunten al 25 d'octubre del 2010, quan dos homes amb perruques, bigotis, barbes postisses, gorres i ulleres de sol van atracar la sucursal del Banc Santander de Cambrils. La víctima, natural de Sant Carles de la Ràpita i veïna de Mont-roig del Camp, era una estudiant d'Econòmiques i feia poc menys d'un any que treballava al banc atracat.

L'acusat, segons el relat del fiscal, la va intimidar exhibint una arma de foc, que va introduir per la ranura entre el vidre blindat i el caixetí per passar diners i documents que separa al públic dels treballadors. "Amb la intenció d'atemptar contra la vida d'Estela Calduch o sent conscient que amb la seva acció podia causar-li la mort", l'acusat va disparar l'arma i la bala va impactar mortalment al coll de la noia. L'acusat va intimidar llavors, segons el fiscal, a la directora i a la sotsdirectora de la sucursal, que van sortir juntes d'un despatx alertades pel tret.Els fets van succeir molt ràpid, ja que segons les càmeres de seguretat els dos individus van entrar a la sucursal a les 08.44 hores i se'n van anar, sense cap botí, a les 08.45 hores.

Una operació policial conjunta va permetre detenir el 29 de març del 2011 a Castro Urdiales (Cantàbria) ‘El Bravo’, integrant amb altres quatre detinguts més d'una de les bandes més actives a Espanya en atracaments de bancs. La xarxa desarticulada estava acusada de perpetrar des del 2005 una cinquantena d'assalts violents a entitats bancàries, a raó d'una al mes, especialment per la cornisa cantàbrica, però també a Cambrils. Els membres de la xarxa, considerats delinqüents molt perillosos, utilitzaven sempre un mateix patró, ja que assaltaven entitats bancàries brandant armes de foc -encara que només van disparar a Cambrils- i disfressats de forma diferent en cada ocasió.

Manuel Amancio A.V. va estar en situació de presó preventiva comunicada i sense fiança des de l'1 d'abril d'aquell any i fins al 30 d'abril del 2013. Els retards en la instrucció del jutjat número 3 de Reus -el mateix que investiga un cúmul de delictes comesos, presumptament, en el sí del grup d'empreses municipals Innova-, van fer que l'Audiència de Tarragona revoqués la presó preventiva. Llavors, el tribunal va dictaminar que el processat havia de presentar-se cada dia als jutjats, que se li retirava el passaport i que no podria abandonar Espanya sense l'autorització expressa del jutge.