Naix un fòrum ciutadà a la Terra Alta per la reactivació de la comarca

El Fòrum Terra Alta vol consensuar una proposta transversal de territori basada en la reactivació econòmica, la cultura i el desenvolupament integral de persones

S. Cabanes / Redacció
11 de maig del 2015
Actualitzat el 23 de maig a les 10:02h
990_1431356176forum_terralta
990_1431356176forum_terralta | Fòrum Terra Alta
Dijous va celebrar-se a Gandesa la primera assemblea del Fòrum Terra Alta, una agrupació de persones provinents de diferents sectors de la comarca que vol fomentar la participació de ciutadana, d'empreses i entitats terraltines per parlar de desenvolupament local i influir en les decisions polítiques que l'afecten.

El Fòrum Terra Alta vol consensuar una proposta transversal de territori basada en la reactivació econòmica, la cultura i el desenvolupament integral de persones. “Més que un descontentament, la comarca té uns dèficits que s’arrosseguen des de fa dècades. Des d’una mirada en perspectiva sembla una comarca en risc de despoblament, en un desenvolupament econòmic en el sector industrial encara molt incipient i necessitem que es pose remei a això”, ha explicat a aguaita.cat Ricard Marrugat, un dels seus portaveus. “Des de cada població sí que se fan accions però no hi ha una estratègia de territori, no s’acaben d’unificar esforços a nivell de comarca”, ha constatat.

Els convocants del Fòrum Terra Alta i dinamitzadors d'esta primera assemblea, entre els quals, a més de Marrugat, hi figuren persones com Jaume Martí i Assun Colom, van proposar als assistents la participació ciutadana com a eina indispensable per construir territori.

L’assemblea consitituent del moviment es va fer dijous, a poques hores de l’inici de la campanya electoral: “és un bon moment, perquè tota la gent que opta a la governança està presentant les seues propostes. Volem recuperar l’esforç que ja s’ha fet per veure quines són les necessitats de la comarca i que això no s’abandone després de les eleccions”, afirma Marrugat.  Entre d'altres missatges que es van compartir és que el Forum Terra Alta "és un moviment que no va en contra ni a favor de ningú" però si que vol fomentar l'exercici de la ciutadania “a favor d'un desenvolupament local el més transversal possible”.

En l’assemblea hi van participar prop de seixanta persones, provinents tant del sector públic com del privat i persones a títol personal, la majoria de les quals van manifestar l'interès en participar en el moviment a través d'un registre que van facilitar els convocants. 

La primera assemblea va servir per començar a definir el sistema de funcionament del Fòrum, sobretot en allò relatiu a l'adopció d'acords executius. També va iniciar-se un debat entorn les línies estratègiques amb les que el Fòrum hauria de ser capaç de concretar propostes de territori per traslladar-les als polítics de la comarca.
El Fòrum Terra Alta ja té un esbós d’estatuts que s’anirà perfilant en les properes setmanes i en la pròxima assemblea quedarà definida la seua estructura.
 

Imatge de la primera assemblea del Fòrum Terra Alta. Foto: Fòrum Terra Alta