La faceta poètica d’Ovidi Montllor i la literatura de la batalla de l’Ebre, espectacles destacats de Litterarum

Una vintena d’espectacles basats en la literatura catalana entraran a escena en la fira, el 5, 6 i 7 de juny

Redacció
07 de maig del 2015
Actualitzat el 23 de maig a les 9:49h
Un moment de la presentació que va tindre lloc ahir a Barcelona.
Un moment de la presentació que va tindre lloc ahir a Barcelona. | Litterarum

Un moment de la presentació que va tindre lloc ahir a Barcelona. Foto: Litterarum


La vuitena edició de Litterarum, la fira d’espectacles literaris de Móra d’Ebre, que se celebrarà el 5, 6 i 7 de juny, tornarà a posar gairebé una vintena d’espectacles basats en la literatura catalana dalt de l’escenari. Enguany s’han programat divuit espectacles de quinze companyies provinents de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià, i de disciplines artístiques diverses com són teatre, teatre de carrer, música, dansa, recitals, entre altres. Una de les propostes destacades indagarà en la faceta poètica del valencià Ovidi Montllor, tot coincidint amb l’efemèride dels vint anys de la seua mort. Un altre dels plats forts serà un homenatge al llibre ‘115 a l’Ebre, El sacrifici de la lleva del Biberó’ d’Assumpta Montellà, a l’entorn de la batalla de l’Ebre.

En el primer cas, la proposta du per títol ‘El poeta Ovidi. Poesia no vol dir somiar’ i li donen vida de manera magistral l’actriu Mercè Sampietro, el músic Eduard Iniesta i la cantant Llúcia Vives, que exploren diversos poemes inèdits que Montllor va escriure al llarg de la seua vida. La primera part de l’espectacle tindrà la participació de la seua filla petita, Jana Montllor, que ha treballat en la selecció i el recull sobre la vessant poètica del seu pare conjuntament amb Jordi Tormo.

Pel que fa al segon, va directament relacionat amb l’entorn paisatgístic de Litterarum, i en este cas és l’espectacle teatral de carrer ‘Vestigis’, del director ebrenc Valer Gisbert. L’espectacle seguirà els espais més destacats de la batalla de l’Ebre a Móra d’Ebre: des de la casa noble Montagut fins al castell de Móra d’Ebre, després de recórrer diversos indrets del municipi.

Litterarum també arà més propers clàssics com Llull, Carner, Espriu o Moncada, així com altres veus crítiques i compromeses (Antonina Canyelles), a través dels textos que han inspirat els espectacles d’enguany.

Esta vuitena edició de Litterarum, fira d’espectacles literaris, es va presentar ahir a la seu de la Institució de les Lletres Catalanes, en un acte en el qual hi van intervindre la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs; l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, i el director de Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc, Albert Pujol; així com els artistes Eduard Iniesta i Valer Gisbert, i la filla petita de l’Ovidi, Jana Montllor. En l’acte la directora de la ILC, Laura Borràs, va avançar que la inauguració de la Fira anirà a càrrec del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, fet que corrobora l’aposta que el Departament fa per Litterarum. I l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, va demanar als mitjans de comunicació d’àmbit nacional que ajud4n a la promoció d’ambdos fires.

Es preveu que un centenar de programadors passrn per Litterarum en esta nova edició i que s’hi tanquen noves contractacions d’espectacles. Pel que fa als espectadors, s’espera superar la xifra de les 3.500 persones que van passar per ambdues fires el 2014.

En paral·lel, la Fira del Llibre Ebrenc
Organitzada per l’Ajuntament de Móra d’Ebre i la Institució de les LletresCatalanes, Litterarum se celebra paral·lelament amb la Fira del Llibre Ebrenc, que des de fa dotze anys impulsa el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Ajuntament de Móra d’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, i que pretén ser un punt de trobada de totes aquelles persones que produixen, editen, promocionen, venen o llegixen llibres fets per escriptors o entitats de les Terres de l’Ebre o que són de temàtica ebrenca.

Com a novetat important, esta fira tindrà enguany una gran zona expositora de llibres, una gran llibreria oberta, coordinada per la Fira i tres de les llibreries ebrenques que actualment formen part de l’autoanomenat lobby del llibre ebrenc (Llibreria Bassa de Móra d’Ebre, Llibreria Serret de Vall-de-roures i Llibreria La 2 de Viladrich de Tortosa). Un espai d’uns 250 metres quadrats, on es podran trobar un miler de títols de diversos autors i temàtiques a la venda.