El govern destinarà 2 M€ en tres anys a combatre els mosquits i la mosca negra

Les comarques afectades se centren a l’Ebre, el Segre i el Ter

Redacció
05 de maig del 2015
Actualitzat el 23 de maig a les 9:42h
Imatge d'arxiu d'una zona del riu amb molts macròfits, on cria la mosca negra.
Imatge d'arxiu d'una zona del riu amb molts macròfits, on cria la mosca negra. | CODE

Imatge d'arxiu d'una zona del riu amb molts macròfits, on cria la mosca negra. Foto: CODE


El Govern ha aprovat el Pla d’actuació per a la prevenció i control de les plagues de mosquits i mosca negra a les comarques afectades de l’Ebre, el Segre i el Ter per al període 2015-2017. Entre d’altres, es duran a terme prospeccions als trams dels rius afectats, s’hi faran tractaments larvicides amb un insecticida biològic selectiu que ha demostrat una efectivitat superior al 98% per cent i es farà també un seguiment dels factors ambientals de la zona. En total, es destinaran 2,126 milions d’euros, aportats pels departaments de Territori i Sostenibilitat (855.500 euros); de Salut (423.500); d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (423.500) i d’Empresa i Ocupació (423.500).

En el desenvolupament de les accions de prevenció i control de les plagues de mosquit i mosca negra també hi han participat l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre, la Unitat d'Ecosistemes Aquàtics (UEA-IRTA), el Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i el Montsià (CODE) i el Servei de control de mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter. A més, a banda de la Generalitat, també aporten finançament al protocol d’actuació l’organisme Dipsalut de la Diputació de Girona, la Diputació de Tarragona i la Diputació de Lleida.

Davant l’evolució de la presència de la mosca negra els darrers anys a Catalunya i els diversos factors que influixen en el seu desenvolupament, es preveu que en el període 2015-2017 siga necessari executar mesures de control, com se n’han anat fent des de 2004. De fet, l’aturada de les accions podria representar una proliferació important d’este simúlids, que tenen un gran impacte sobre la població.

Tractament del mosquit a l’Ebre
Pel que fa al control del mosquit a les zones naturals i arrossars de l’Ebre, el procediment és molt similar al que se seguix per a la mosca negra. Els focus larvaris s’agrupen per zones que se sotmeten a vigilància constant, amb dades que s’analitzen al laboratori per establir el tipus de control. El període de vigilància i mostreig dels focus larvaris es fa durant 35 setmanes entre els mesos de març i octubre. La vigilància a les zones naturals engloba una superfície aproximada de 8.000 hectàrees i la vigilància als arrossars de 7.300 hectàrees. El producte utilitzat per al tractament és també el Bti, per no malmetre la resta de la fauna de la zona. Per dur a terme els tractaments s’utilitzen diferents equips en funció del focus sobre el qual s’ha d’aplicar el producte.