Dos ebrencs treuen al mercat l'eina per 'catalanitzar' els teclats d'ordinador

Keycat, el teclat en català, incorpora la 'ny' en lloc de la 'ñ' i permet escriure la ela geminada només tocant una tecla | A més de pràctic, el producte té una clara vocació identitària

Sílvia Berbís
23 d'abril del 2015
Actualitzat el 24 d'abril a les 17:22h
Mariano Lalana, un dels dos impulsors del producte, és avui al Passeig de Gràcia de Barcelona per promocionar-lo.
Mariano Lalana, un dels dos impulsors del producte, és avui al Passeig de Gràcia de Barcelona per promocionar-lo. | Cedida

Disposem de dominis punt.cat, naveguem en català, tenim programari en la nostra llengua, però, per contra, continuem escrivint amb un teclat que no representa esta llengua. Per exemple, per escriure la ela geminada, hem de prémer fins a quatre tecles. A més, no hi tenim una tecla amb la ny, sinó el seu equivalent castellà, la ñ, una lletra que no existix a l’abecedari català i que és tret identitari de la marca  d’Espanya. Una paradoxa amb la qual convivim en el dia a dia i davant la qual dos ebrencs han decidit fer-hi alguna cosa. Després de mesos de faena, coincidint simbòlicament amb la Diada de Sant Jordi, surt avui al mercat el resultat del desenvolupament de la seua idea. Keycat és el primer teclat informàtic dedicat a la llengua catalana, és el teclat català. I cadascú se’l pot instal·lar fàcilment a l'ordinador, amb unes eines bàsiques ben senzilles.
 

El paquet inclou diversos adhesius per 'customitzar' el teclat. Després cal descarregar el programari per tal que l'adaptació siga real.
 

“El paquet que estos dies estem presentant conté uns adhesius serigrafiats que representen els dígrafs ny i l·l, estos adhesius servixen per customitzar els teclats que tenim a casa i s’enganxen on actualment apareixen les tecles ñ i < >. D’altra banda, hem desenvolupat un programari que instal·la el nou teclat per tal que la customització que li fem siga real, és a dir, quan premem la tecla ñ ens apareix una ny i quan premem la tecla <>, que té molt poc ús, escrivim directament l·l”, explica Mariano Lalana, que amb el suport de Robert Guinart ha desenvolupat esta eina.

A l’interior del paquet, que ja es comercialitza, de manera anecdòtica i amb ganes que siga una iniciativa divertida, han posat una petita neula comestible amb la lletra ñ pintada, amb el missatge “menja-te-la”, per tot el que simbolitza. Val a dir, però, que la ñ no desapareix del teclat, senzillament li donen una nova ubicació. La podem escriure combinant les tecles Altgr+ny.

Pel que fa a l·l, a més d’haver de prémer quatre tecles per escriure-la amb un teclat convencional sense el Keycat, presenta altres complicacions en el dia a dia. “Recordo el dia que vam anar a presentar el producte a la Direcció General de Política Lingüística, quan un dels tècnics repetia "això és miraculós", mentre premia la tecla... Són molts els esforços que s’han fet per ensenyar a escriure correctament la ela geminada, però al final la majoria d’usuaris l’escrivíem amb un punt normal i no és correcte. I sí, hi ha altres dificultats. Una campanya que hem tret per Twitter darrerament és demanar que es reconega la ela geminada com a qualsevol altra lletra, ja que, en posar el punt volat Twitter talla la paraula”, comenta Lalana.
 

La ny substituix la lletra ñ, inexistent a l'abecedari català.

Darrere de l’aspecte simplement pràctic, esta eina que han creat amb la marca Keycat té una clara vocació identitària. “Esta eina és o hauria de ser, un granet més de sorra per reivindicar, defensar i promoure una llengua parlada per més d’onze milions de persones i que no està reconeguda a la Unió Europea. A l’hora que és un producte novedòs i necessari, és un producte carregat de missatge i contingut”, reconeix l’impulsor. “Els catalans parlem, pensem, somiem, llegim i escrivim en català i és per este motiu que entenem (i de fet així ho és) que la nostra llengua és un dels eixos principals on es vertebra la nostra cultura i la nostra identitat, entenem també que no podem projectar-nos al món amb eines que no són pròpies de la nostra cultura com els teclats informàtics que utilitzem actualment”, afegix.

Lalana també vol destacar que el producte ha estat íntegrament creat a les Terres de l’Ebre, tant els adhesius com els packaging, una manera de reivindicar també que “a les Terres de l’Ebre estem capacitats per assumir qualsevol repte”, com este, que avui mateix ja és a l’abast de tot el país. Amb una tirada inicial de 1.714 unitats, el destinataris finals són els usuaris particulars i les administracions. Ja hi ha hagut interès per part de diverses administracions per catalanitzar els seus teclats tant en l’àmbit local com nacional.

Els canals de distribució són diversos, el producte es pot adquirir a la botiga online www.keycat.cat i als punts de venda. Durant la diada d’avui s’estarà promocionant el producte a Barcelona, al Passeig de Gràcia n37, i a Manresa, a la zona habilitada per Sant Jordi a la Plaça de Sant Domènec. Properament els promotors crearan una xarxa de distribució per la resta de lʼestat català. I ara que el keycat ja està en marxa, els creadors ja estan pensant en la segona fase, que és la producció del teclat físic 100x100 català, però esta és una altra moguda.