Tortosa aprova comparèixer com a part en la querella argentina pels crims franquistes

Per l'afusellament de qui va ser alcalde, Josep Rodríguez | El ple també aprova dedicar un carrer a Ernest Hemingway i donar suport al banc d'ADN de desapareguts a la guerra civil

Redacció
14 d'abril del 2015
Actualitzat a les 21:36h
La moció d'ERC sobre la querella argentina va ser aprovada anit al ple.
La moció d'ERC sobre la querella argentina va ser aprovada anit al ple. | S.B.

L'Ajuntament de Tortosa va aprovar ahir en sessió plenària posar el nom de l'escriptor i Premi Nòbel Ernest Hemingway al carrer situat entre els carrers Cervantes i Despuig, darrera l'antic cine Femina, on hi ha l'accés al refugi antiaeri de la Guerra Civil que l'Ajuntament ha recuperat recentment per fer-lo visitable. Hemingway va cobrir informativament la Batalla de l'Ebre i Tortosa com a front de guerra. Les seues cròniques d'una ciutat devastada pels bombardejos van fer la volta al món i van donar a conèixer els estralls de la Guerra Civil.

Encara sobre qüestions històriques, el Ple va aprovar per unanimitat de tots els grups, en l'apartat de mocions,  donar suport al Banc d'ADN per facilitar les identificacions dels desapareguts durant la Guerra Civil i també ha tirat endavant la moció d'ERC en favor de compareixença de l'Ajuntament de Tortosa com a part en la querella contra l'Estat per crims contra la humanitat per l'afusellament de qui va ser alcalde de la ciutat, Josep Rodríguez.
D’altra banda, també es va donar llum verda a l'aprovació inicial d'una ordenança general de medi ambient que regularà la gestió dels residus, la neteja de la via pública, els diversos tipus de contaminació (acústica, lluminosa, atmosfèrica,...), la protecció i tinença d'animals de companyia, les instal·lacions de radiocomunicació i l'abocament d'aigües residuals al riu Ebre. L'alcalde ha explicat que esta ordenança, que estava prevista en el Pla d'Actuació Municipal, inclou aspectes que fins ara no estaven regulats i altres que ho estaven de manera molt sectorial. "Dotem l'Ajuntament d'una eina avançada i ambiciosa per una major protecció mediambiental al nostre municipi", ha afegit.

En el marc del ple del mes d'abril també s'ha aprovat el reconeixement extrajudicial de crèdits, que ha estat de 144.000 euros relatius factures de 2014 entrades durant el 2015, majoritàriament referides al consum elèctric. Pel que fa a factures corresponents a l'anterior exercici i corresponents a despeses sobrevingudes, s'han aprovat 74.386 euros. El ple també ha votat favorablement una modificació pressupostària vinculada a la celebració, a finals d'enguany, de la 65a Nit de Santa Llúcia, que organitza Òmnium Cultural i que per segona vegada en la història se celebra a Tortosa. També s’ha anunciat un concert de música a càrrec de Jordi Savall, que tindrà lloc a la Catedral l'11 de juliol, amb motiu de la commemoració dels 20 anys de la Festa del Renaixement.

Altres mocions dels grups polítics
Una altra de les mocions que ha prosperat ha estat les del PSC sobre la petició a la Generalitat de publicació del Pla Estratègic de les TE, en defensa de l'activitat de les ramaderies de bous braus de les Terres de l'Ebre, i la d'IC-ET d'exempció de la taxa d'ocupació de la via pública per a entitats sense afany de lucre. Per contra, ha rebutjat les mocions del PSC sobre el 3r institut i sobre els drets socials i de la classe treballadora.