Els 'Quicos', guardonats amb el Premi Nacional de Cultura

El 17 de juny recolliran la distinció «per l’èxit en la tasca de recuperació i difusió del patrimoni musical popular i tradicional de la Catalunya sud»

Redacció
25 de març del 2015
Actualitzat el 26 de març a la 13:55h
Els Quicos, entre els deu guardonat, recolliran el premi el 17 de juny.
Els Quicos, entre els deu guardonat, recolliran el premi el 17 de juny. | CoNCA

Màxima distinció en l’àmbit cultural català per al grup ebrenc Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, que ha estat amb el Premi Nacional de Cultura atorgat pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), segons el veredicte que s’ha donat a conèixer este migdia. En total són du les figures –entre artistes, acadèmics i entitats culturals catalanes- que reben el guardó per l’excel·lència de la seva obra, la continuïtat de la seua tasca fins l’actualitat i la mirada pròpia i innovadora que cadascun d’ells ha aportat en el seu àmbit d’activitat. Josep Maria Cadena, Guillermina Coll i Núria Espert són altres dels guardonats enguany.

 “Per l’èxit en la tasca de recuperació i difusió del patrimoni musical popular i tradicional de la Catalunya sud, que reivindica la recuperació de les jotes com a tret cultural tradicional de les Terres de l’Ebre”. Este és un dels motius exposats pel ConCA per atorgar el reconeixement als  ‘Els Quicos’, que tenen ja 22 anys de trajectòria musical. “Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries és representant d’una realitat dinàmica, inquieta i compromesa, lligada a un territori amb personalitat pròpia”, afegix el CoNCA.

Els Premis Nacionals de Cultura reconeixen personalitats, entitats o institucions catalanes que han contribuït i contribuixen a la cultura del país, ja siga per l’obra intel·lectual, estètica o d’identificació compartida que desenvolupen. La Cerimònia de lliurament de premis se celebrarà el proper 17 de juny.

A través dels Premis Nacionals de Cultura, el CoNCA també vol distingir la dimensió social, pedagògica, de cohesió, d’identificació compartida i de creació de comunitat de la cultura, i vol integrar la cultura en el consum quotidià de la societat.

Més enllà de la trajectòria, l’obra recent i l’excel·lència dels guardonats, la territorialitat també ha estat un criteri clau per la selecció dels Premis Nacionals de Cultura d’enguany, que reconeixen el talent del conjunt del territori català.

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, creat pel Parlament de Catalunya i format per destacades personalitats dels sectors culturals, a més d’atorgar els premis, té per objecte assessorar el Govern en el conjunt de la política cultural, vetllar pel suport a la creació artística i per la promoció d’aquesta, i fer-ne l’avaluació.

L’any passat un dels guardonats amb el Premi Nacional de Cultura va ser el tortosí Roberto Olivan.