L'Ajuntament de Tortosa compra la casa natal d'Agustí Querol

L'equip de govern avaluarà la seva rehabilitació i els usos posteriors que se li pot donar

Redacció
25 de març del 2015
Actualitzat a les 10:33h
Casa natal d'Agustí Querol, al barri de Santa Clara.
Casa natal d'Agustí Querol, al barri de Santa Clara. | Cedida

Casa d'Agustí Querol, al barri de Santa Clara. Foto: Cedida

 
L'Ajuntament de Tortosa ha signat l'adquisició de la casa natal de l'escultor Agustí Querol (1860-1909), al barri de Santa Clara, al número 11 del carrer Pujada de Santa Clara.

L'alcalde, més enllà d'informar de la seua recent adquisició, ha avançat que la seua voluntat és recuperar la casa, rehabilitar-la i estudiar quins usos se li acabaran donant. 

Agustí Querol ha estat recentment d'actualitat a Tortosa amb motiu de l'ampliació de la seua col·lecció d'escultures al Museu de Tortosa, amb la incorporació del bust "Mestizia", que l'Ajuntament va adquirir el passat mes de setembre en una subhasta a Madrid. 

Querol és un dels artistes més rellevants de la seua època, representant del gust oficial de finals de segle XIX, i molt sol·licitat a la capital de l'Estat. Agustí Querol va rebre les primeres classes de Ramon Cerveto. Estudià a Barcelona i a Roma. En tornar d'Itàlia, s'establí a Madrid, sota la protecció de Cànovas, i inicià una carrera ascendent. Querol va atorgar a les seves peces una teatralitat i una escenificació immensa, expliquen els experts en la seua obra. Fou el màxim exponent de la figura retòrica a finals de segle XIX a Espanya, un artista amb una gran habilitat i domini tècnic. Va obtenir medalles en exposicions internacionals de belles arts a Chicago, París, Madrid i Barcelona, així com importants encàrrecs dels ministeris espanyols. Una de les seues obres més destacades és el frontó de la Biblioteca Nacional a Madrid (1892). L'any 1911, la família de l'escultor va donar al Museu de Tortosa escultures, estudis i fotogravats. El mateix museu compta amb un retrat d'Agustí Querol esculpit en pedra per Víctor Cerveto (1918), amb qui va treballar a Madrid. En morir Querol, Víctor Cerveto i el seu germà Antoni es van fer càrrec del seu taller. 

En el marc de la recuperació de la figura d'Agustí Querol, l'alcalde ha avançat que l'Ajuntament rehabilitarà l'antic pedestal, que l'escultor tortosí va crear com a base de l'escultura de Mossèn Sol, i que estava al col·legi de Sant Josep. La plaça Mossèn Sol, al barri del Rastre, actualment en fase d'urbanització integral, lluirà l'escultura i el recuperat pedestal.