Estius fins a sis graus més calents

És una de les prediccions d'increment de temperatures a la península ibèrica per al darrer terç de segle aportades en el Simposi sobre canvi climàtic que clou avui a Tortosa

Redacció
13 de març del 2015
Actualitzat el 14 de març a les 20:19h
Esta tarda clourà el tercer dia de simposi a l'aula magna del Campus Terres de l'Ebre de la URV.
Esta tarda clourà el tercer dia de simposi a l'aula magna del Campus Terres de l'Ebre de la URV. | S.Berbís

S’acalenta el panorama climàtic que hauran d’abordar les generacions que visquen a la península ibérica d’aquí a nomès 50 anys i fins a finals de segle. I s’acalenta, sobre tot a l’estiu, amb dades concretes. Entre 2 i 6 graus més de temperatura poden arribar a convertir els mesos estivals en gairebé equiparables als que es viu al nord d’Àfrica i a més, les precipitacions, ja escasses, encara arribaran amb menys freqüents. Són algunes de les previsions que ha fet el catedràtic de Física de l’Atmòsfera de la Universitat de Castella la Manxa, Manuel de Castro, en el marc del Simposi Internacional Climate ES-2015 que ve organitzant des de dimecres el Centre de Canvi  de la Universitat Rovira i Virgili (URV) a Tortosa, que clourà avui.

“Una de les majors certeses en la projecció sobre el canvi climàtic a la península per a l’últim terç de segle és que a l’estiu tindrem temperatura més altes, d’entre 2 i 6 graus, un ventall que va en funció de quin serà el comportament humà en estes properes dècades”, ha afirmat De Castro. L’expert ha parlat de calor comparable al del nord del continent africa, la qual cosa tindrà efectes notables en els ecosistemes: “Alguns patiran molt”, ha apuntat el catedràtic, que també ha tingut paraules molt contundents cap a les actuacions polítiques per mitigar o adaptar-nos al canvi climàtic: “Desgraciadament, en este país és decebedora l’acció política, no sé si perquè tenen altres urgències o perquè no els importa res”, ha etzibat.

Tampoc s’ha mostrat optimista un altre dels ponents que ha participat en la jornada d’avui, Francisco Doblas-Reyes, director del departament de Ciències de la Terra del Centre de Supercomputació de Barcelona. En el seu cas, ha exposat el fenòmen conegut com a ‘iato de la temperatura global’, que descriu la reacció dels oceans, en els últims quinze anys, capturant part de l'escalfament global que s’acumula a l’Atmosfera i, de retruc, desaccelerant-lo. Arribarà un punt, però, ha explicat, que els oceans dixaran d’absorvir calor en la mesura que ho fan ara: “Això provocarà inevitablement que l’augment de la temperatura s’accelere, la pregunta és quan passarà això, i els nostres estudis pretenen ajustar esta previsió”, ha comentat. Segons Doblas-Reyes, això significarà tornar als ritmes d'escalfament global que ja es registraven als anys 80 i 90.
Estes i totes les aportacions que s’estan fent durant estos tres dies al Simposi sobre canvi climàtic, que reunix més d’un centenar d’experts, es compilaran en els propers mesos en un informe global que actualitzarà el coneixement del clima a la Península Ibèrica.