Mequinensa manté l'Ebre a ratlla

L'avinguda remet, ja entra menys aigua de la que surt pels pantans

Redacció
05 de març del 2015
Actualitzat el 06 de març a les 18:18h
Mequinensa desembassa des de dimecres a 1.800 m3/s.
Mequinensa desembassa des de dimecres a 1.800 m3/s. | Cedida


ACTUALITZACIÓ: divendres 6 de març 10:00 | L'Avinguda comença a remetre

Comença ha remetre l’avinguda de l’Ebre en el seu tram final. Segons ha informat Protecció Civil, el cabal sortint de Mequinensa ja és superior al cabal provinent aigües amunt de l’embassament. Tot i això, fins que la situació no quede totalment estabilitzada els pantants del sistema Mequinensa – Riba-roja – Flix continuen desembassant a 1.800 m3/s.

Segons el Sistema Automàtic d’Alertes Hidrològiques (SAIH) de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) el nivell del riu al seu pas per Ascó és este matí de 5,36 metres, lleugerament inferior als 5,38 m d’ahir al matí. Per l’estació d’aforament de la població de la Ribera d’Ebre és de 1.844 m3/s. Pel que fa a Tortosa, l’alçada del riu ha arribat als 5,53 metres i per la capital del Baix Ebre hi passen 1.808 m3/s.

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya manté el pla INUNCAT en fase d’Alerta.
Pel que fa a les afectacions de la crescuda, que s’han centrat sobretot en camps propers a la riba de l’Ebre, el sindicat Unió de Pagesos ha fet una ronda de reconeixement del territori. Segons el sindicat, la crescuda del riu a les comarques de l’Ebre ha provocat des que es desembassa a 1.800 m3/s “inundacions a camps de tarongers, horta i sembrats en zones baixes del Baix Ebre, tant des de Tortosa en direcció al nord com cap al sud”.  A la comarca de la Ribera d’Ebre, als voltants de Miravet, “la crescuda del riu també ha inundat zones d’arbres fruiters”.

Com ja han fet els alcaldes de la zona, Unió de Pagesos lamenta que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre “no haja actuat amb prou diligència i rapidesa a l’hora de preveure la crescuda del riu”. 


ACTUALITZACIÓ: dijous 5 de març 17:00 | Encara entra més aigua als pantans de la que surt

El cabal d’entrada a l’embassament de Mequinensa resultat de les aportacions de l’Ebre aigües amunt és superior en 200 m3/seg. al cabal de sortida, per bé que este diferencial s’ha reduït notablement respecte ahir, quan era de 700 m3/seg. de diferencia, i encara es preveu que al llarg de la tarda d’avui els cabals d’entrada es vagen reduint de manera que a la nit siguen inferiors als de sortida. Això suposa un alentiment del creixement del nivell de l’embassament que actualment creix a un ritme inferior a 1 cm a l’hora. A partir d’esta informació que li ha tramés la CHE, Protecció Civil ha emès una nota en la que afirma que “les dades actuals permeten descartar que s’haja d’incrementar el cabal de sortida dels embassaments els propers dies”. D’esta manera, si no hi torna a haver canvi de previsions com va passar ahir, es mantindrà un desembassament estable de 1.800 m3/seg. durant els propers dies.

La CHE ha informat que, a les 14.00 hores, el pantà de Mequinensa es manté al 102,62% de la seva capacitat; i Riba-roja al 99,20%. Per la seva banda, el riu Ebre a l’alçada d’Ascó porta un cabal de 1.855 m3/s i a Tortosa 1.774 m3/s.

Este migdia el responsable de Protecció Civil de la Generalitat a les Terres de l’Ebre ha sobrevolat tot el curs de l’Ebre amb Bombers de la Generalitat per constatar que no hi ha danys greus . El riu, però, ha inundat zones agrícoles i algun passeig fluvial a Móra d’Ebre, Tivenys, Benifallet i Miravet. Xerta també té inundat el tram de passeig annex al canal de la dreta de l’Ebre i la reserva natural de Sebes, a Flix, també està coberta d’aigua.

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté l’Alerta del Pla INUNCAT pels cabals del riu Ebre que es mantenen encara elevats. Els municipis de Flix, Riba-roja i Deltebre han activat els seus plans municipals.

INFORMACIÓ, dijous 5 de març 9:32 hores| Mequinensa manté l'Ebre a ratlla

L'Ebre s'ha despertat este matí amb un cabal de 1.855 m3/s al seu pas per l'estació d'aforament d'Ascó i a 1.778 m3/s a Tortosa.

El nivell es manté estable, s'han inundat les zones més baixes de conreus properes a les ribes, embarcadors i conreus. A Miravet, el primer poble que es veuria afectat ja en el seu nucli urbà si el cabal augmenta, el nivell de l'aigua ha pujat uns 55 centímetres respecte la nit de dimecres, quan els embassaments de la part baixa encara no havien obert comportes a 1.800 m3/s.

L'aigua ha arribat fins al darrer escaló abans d'entrar al primer carrer i des del poble es confia que no sobrepasse este nivell. "La previsió que tenim és la que voldríem que passés, per què poc marge de decisió tenim. Voldríem que continues així, que no continues inundant camps, taponant la xarxa de sanejament, ni arribem als carrers", ha explicat l'alcalde del municipi, Toni Borrell. A primera hora d'este matí l'alçada del riu a Tortosa era de 5,46 m i a Ascó de 5,38 m.

Fins a la matinada el nivell de l'Ebre ha anat pujant i ara es manté estable. Fins i tot, segons Protecció Civil s'aprecia una tendència a la baixa en l'entrada d'aigua al pantà de Mequinensa.

Ahir dimecres el pantà de Mequinensa, el més gran del sistema de pantans que controlen el riu en el seu últim tram, va perdre la seua capacitat d'emmagatzemar. Des d'aleshores controla la crescuda amb el pantà per sobre del màxim de la seua capacitat. Este matí, estrobava al 102,31%. El pantà del Baix Cinca no arribava a nivells semblants des del maig de 1991, fa més de 20 anys. 

Mentrestant Protecció Civil manté activat en fase d'Alerta el pla Inuncat a les Terres de l'Ebre.