Els ebrencs han presentat 632 queixes al Síndic de Greuges al llarg del 2014

Redacció
12 de febrer del 2015
Actualitzat el 13 de febrer a les 12:37h
La protesta ha consistit en la incineració simbòlica del deute del Castor que repercutix en els consumidors.
La protesta ha consistit en la incineració simbòlica del deute del Castor que repercutix en els consumidors. | Sergi Aznar
Els ciutadans de les Terres de l’Ebre van presentar un total de 632 queixes i 154 consultes al Síndic de Greuges al llarg de l’any 2014. La xifra de queixes s’ha disparat exponencialment respecte l’any anterior degut a la problemàtica suscitada entorn al projecte Castor, tal com es pot comprovar en Informe anual 2014 que el síndic, Rafael Ribó, ha lliurat avui al Parlament. En el conjunt del país, l’any 2014 el Síndic ha tramitat més de 27.211 actuacions, de les quals prop d’un 40% correspon a polítiques socials, sobre tot relacionades amb els serveis socials, la infància i adolescència i l’educació.

A les Terres de l’Ebre, però de les 632 queixes, un total de 499 procedixen del Montsià, i 401 d’Alcanar, el municipi que, amb diferència, n’ha presentat més de tot el territori, fet que evidencia que el Castor n’és l’origen, ja que a més la majoria de les queixes estan classificades en l’apartat de Polítiques territorials mediambientals.

En el seu informe anual, de fet, el Síndic dedica tot un apartat al projecte Castor, recordant que va obrir una primera actuació d'ofici el mes de setembre de 2013 després que com a conseqüència dels treballs d’injecció de gas en la plataforma es registressen els primers terratrèmols.

“La culminació d'un projecte polèmic des de l'inici i objecte de nombroses queixes ciutadanes, com és el projecte Castor, té lloc quan el Govern de l'Estat espanyol aprova el Reial decret llei 13/2014, de 3 d’octubre, pel qual s’adopten mesures urgents amb relació al sistema gasista i la titularitat de centrals nuclears, i s'accepta la renúncia de la concessió del magatzem de gas Castor i es fixa una indemnització per a la companyia Escal UGS, SL, d’1.350.729 euros”, explica l’informe.

Davant de la repercussió que la publicació d'esta norma podia tenir en tots els ciutadans, el Síndic va obrir una nova actuació d'ofici per estudiar possibles vies d’impugnació d’esta decisió.

La resta de queixes per comarques

Al Baix Ebre se’n van presentar 91 l’any passat, també per qüestions mediambientals en la seua majoria, a la Ribera d’Ebre, 31, majoritàriament per matèria ambiental igualment, i finalment a la Terra Alta 11, i en este cas és l’única comarca on hi predominen les queixes relacionades amb l’Administració pública i tributs.