L'Institut Geològic sosté que Indústria no li va preguntar pel risc sísmic del Castor

S.Berbís
29 de gener del 2015
Actualitzat el 30 de gener a les 9:37h
Manifestació per exigir el desmantellament del Castor, l'octubre del 2013.
Manifestació per exigir el desmantellament del Castor, l'octubre del 2013. | S. Berbís

L’Institut Geològic i Miner no va pronunciar-se en l'informe del 2007 sobre la sismicitat del Castor perquè el ministeri d’Indústria no li ho va preguntar. Així de planera és l’explicació que han tramès fonts de l’IGM després de conèixer la interlocutòria del jutjat de Vinaròs que precisament imputa per  presumpta prevaricació ambiental a tècnics i càrrecs d'este organisme, així com del ministeri d'Indústria, arran de les mancances en matèria sísmica d'un document que va propiciar la concessió d’explotació del magatzem de gas a l’empresa Escal UGS.

La interlocutòria judicial, que de fet imputa un total de 18 persones, veu irregular que l’informe en qüestió es presentés “sense referències a l'existència de falles actives a l'entorn del magatzem, ni a la possibilitat d'induir sismes ni tampoc a la necessitat de realitzar estudis de perillositat sísmica”.  Representants de l’Institut Geològic sostenen que “'informe responia a les preguntes que va traslladar la direcció general, i dins de les qüestions que es plantejaven no es feia referència a la sismicitat”. El que Indústria va demanar, i l’IGM va respondre, és si l’estructura geològica era tècnicament apta per acollir el magatzem.

Així les coses, l’Institut ha traslladat al cas a l’advocat de l’Estat per decidir si recorren el dictamen judicial, decisió que també hauran de prendre la resta dels ministeris d'Indústria i Medi ambient per la resolució del 2010 que va avalar la Declaració d'Impacte Ambiental, i de l’empresa promotora, Escal UGS, a qui s’imputa de presumpte delicte contra el medi ambient i els recursos naturals.

D'altra banda, la Plataforma en Defensa dels Terres del Sénia ha valorat positivament l'evolució judicial del cas Castor, per bé que sosté que les responsabilitats últimes encara hauries d’escalar més amunt. En este sentit, el portaveu Evelio Montfort ha afirmat que “els responsables últims són els càrrecs màxims ministerials, perquè van ser ells els qui no van escoltar la gent i van protegir l'empresa en tot moment, i em referixo tant al govern socialista com al popular”. La Plataforma ha comunicat al jutge la seua disponibilitat a col·laborar aportant la informació al seu abast.