L’Ajuntament d’Alcanar demana mesures d'ajut als citricultors davant la crisi del sector

El PSC canareu reclama que es convoque el Consell Agrari Municipal

Redacció
21 de gener del 2015
Actualitzat a les 19:39h
L’Ajuntament d’Alcanar ha demanat als serveis territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de les Terres de l’Ebre mesures que contribuisquen a pal·liar la delicada situació que viu el sector dels cítrics arran de la crisi de la clementina. Concretament, l’Ajuntament ha sol·licitat l’aplicació d’una reducció del mòdul corresponent a l’Índex de rendiment net aplicable a l’IRPF per al sector de la citricultura, segons ha informat.

“Esta acció s’emmarca en les actuacions que el consistori està efectuant davant la situació de crisi actual que està vivint el sector agrícola canareu, un dels pilars bàsics de l’economia local, agreujada per les importants pèrdues derivades dels últims aiguats del mes de desembre, que han malmès la collita d’enguany”, afirma l’Ajuntament en una nota de premsa. Després de reunir-se amb el sector, explica que properament traslladarà la seua preocupació a les diferents institucions en les reunions que, amb data ja confirmada, mantindran esta mateixa setmana i la propera els representants del govern local amb el director dels serveis territorials d’Agricultura, Pere Vidal, amb el Subdelegat del Govern a Tarragona, Jordi Sierra, i amb el Director General d’Alimentació i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila.

El PSC d’Alcanar, per la seua banda, va mostrar ahir el seu descontent “per com s’està gestionant esta crisi per part de l’Ajuntament” i ha demanat que es convoque el Consell Agrari Municipal amb caràcter d’urgència, ja que “fa més de dos anys que no s’ha convocat”, afirma. El primer secretari del PSC canareu, Albert Alarcón, calcula que la crisi es traduix en la pèrdua d’entre 30 i 40 milions de quilos, valorats entre 7,5 y 10 milions d’euros.  “Si una situació d’urgència com aquesta, que afecta totes les famílies d’Alcanar, no és motiu per convocar extraordinàriament el Consell Agrari Municipal valdria la pena que es dissolgués", ha denunciat Alarcón. El socialista també ha recriminat que “el regidor de l’àrea igualment va convocant reunions extraoficials amb part dels membres del Consell Agrari”. Els socialistes apunten que estimen insuficients les mesures que s’han pres fins ara per part del Ministeri d’Agricultura i han reclamat al departament d’Agricultura finançar la retirada de l’arbre de la fruita que ja no es pot comercialitzar ni serveix per a sucs, tal i com demanen els sindicats.

El regidor d’Agricultura de l’Ajuntament canareu, Josep M. Sancho, ha celebrat "l’interès mostrat pel representant del grup del PSC-Alcanar", a qui ha convidat “a assistir en les reunions del sector a les que se’l convoca, per tal de poder exposar les seues propostes”. Així mateix, ha recordat que el Consistori “ha estat el més actiu en este tema” i s’ha mostrat “obert a tota col·laboració per tal de buscar solucions”.