Trenquem el silenci

Júlia Urgell
14 de gener del 2015
Actualitzat el 15 de gener a les 10:41h
Detall del monument franquista de la batalla de l'Ebre, a Tortosa.
Detall del monument franquista de la batalla de l'Ebre, a Tortosa. | Cens de simbologia franquista de Catalunya.

2015 i a Tortosa el temps no passa. Avancen els anys, van deixant-nos aquells qui van viure la sagnant Batalla de l'Ebre i no som capaços de passar pàgina. Restes de persones als nostres camps i monuments d’homenatge al feixisme que resten alçats. Els fills han mantingut silenci, els néts no han fet preguntes, serem els besnéts qui passem pàgina i posem fi al tabú?

A les Terres de l'Ebre, i segurament als pobles més petits més, encara ara és difícil parlar de la guerra. Sobretot, als llocs on van haver-hi moltes víctimes. La por impregna els nostres iaios i parlar-ne sempre va acompanyat d'un tens silenci.

A dia d'avui, segons el cens del Memorial Democràtic de Catalunya, es conserven a les Terres de l'Ebre 143 símbols franquistes. Després de casi quaranta anys de la mort del dictador feixista, encara no s'ha passat pàgina i no hi ha hagut prou fermesa democràtica per retirar els símbols esmentats. A més, molts cadàvers resten encara sense identificar o tirats als camps de batalla.

El símbol més polèmic, per les seues grans dimensions, és el que s'alça al bell mig del riu Ebre al seu pas per Tortosa. Cap equip de govern, ni de dretes ni suposadament d'esquerres, ha estat capaç de retirar el símbol que commemora la victòria feixista.

Fins ara, només des del Casal Popular Panxampla s'havia demanat la retirada del símbol a través d'una campanya i una massiva recollida de firmes. Estos dies, el símbol ha tornat a estar d'actualitat per la moció presentada per ICV que demanava fer una consulta sobre què fer amb el monument. Esta moció va ser tombada pels vots en contra de CIU, PP i PXC. La dreta més casposa unida perquè tot seguisca "atado y bien atado".

Si bé el monument que es conserva al mig del riu és el que té més força mediàtica, no és l'únic. A la Terra Alta, al poble de Vilalba dels Arcs hi ha, a la Plaça de la Vila, just davant de l'Ajuntament, un gran monument de pedra amb la inscripció "CAÍDOS POR DIÓS Y POR ESPAÑA ¡PRESENTES!". Este monument mai ha estat qüestionat en un ple, i segurament, la majoria de veïns del poble el veuen com un objecte més de la seua quotidianitat.

Ja va sent hora que trenquem amb este silenci heretat, amb la por a parlar sobre els temes de la guerra i que siguem capaços de posar cada cosa al seu lloc. Les restes de les víctimes dignificades i els símbols feixistes fora de les nostres places, carrers i rius.

No hi ha consulta que valga, no és qüestió de sí o no, és qüestió de respecte i dignitat.