Dijous s’inicia la quarta edició del cicle ‘Biografies ampostines’

Les conferències, durant quatre dijous, estaran dedicades a Joan Maria Roig, Lolín la Toia, Adolf Ventas i Manuel Batalla Jordà

Redacció
13 de gener del 2015
Actualitzat el 14 de gener a les 10:49h
El cicle desenvoluparà durant quatre dijous les biografies de quatre personatges.
El cicle desenvoluparà durant quatre dijous les biografies de quatre personatges. | Museu de les Terres de l'Ebre

Dijous 15 de gener, a la sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre, tindrà lloc la primera de les quatre conferències que conformen la quarta edició del cicle Biografies ampostines, que té com a objectiu recuperar i divulgar les vivències i el treball realitzat per personatges vinculats a la ciutat. El cicle, organitzat per la Universitat Rovira i Virgili, el Museu de les Terres de l'Ebre i l’Ajuntament d'Amposta i amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, desplegarà les biografies de quatre personatges del passat que han destacat en la història més recent d’Amposta o bé del present que han esdevingut una referència per a les generacions actuals.

Diversos investigadors locals, col·laboradors i familiars descobriran històries personals de cada personatge, explicant aspectes poc coneguts dels biografiats i fets col·lectius que ajuden en el procés de construcció de la història de la ciutat.

En esta edició, les personalitats escollides són representants de molt diversos camps professionals, com la política, la música, l’esport o la cultura de tot el segle XX i inicis del XXI, i “han contribuït amb les seues aportacions a conformar la ciutat dinàmica i oberta que tots coneixem avui”, afirmen els organitzadors.

La primera conferència amb el títol Joan Maria Roig, breu història d’algunes passions anirà a càrrec de Màrius López i del propi polític ampostí -alcalde d’Amposta, parlamentari i senador, entre altres càrrecs- que parlarà principalment de la seua trajectòria vital i familiar, a més d’algunes de les seves grans passions, entre elles Amposta.

Dijous 22 de gener la biografiada serà Lolín la Toia, pionera universitària ampostina. La seua neta, Caterina Senís Zaragoza, contarà l’atzarosa vida d’una de les primeres dones universitàries d’Amposta. Entre els anys 20-30 estudia entre Barcelona i Madrid la carrera d’Història i de Dret, i va conèixer algunes de les personalitats més conegudes de la intel·lectualitat i la política de l’època.

El 29 de gener serà el torn del músic Adolf Ventas, del qual en parlaran Emilio Miralles i Octavi Ruiz. Tots dos faran un repàs de la vida de Ventas, format a la Lira Ampostina i reconegut internacionalment com a músic, saxofonista, compositor, intèrpret, etc. També a ser pioner de l’ensenyament del saxo a Espanya.

La darrera, entorn al futbolista Manuel Batalla Jordà, tindrà lloc el 5 de febrer i anirà a càrrec del propi biografiat i de Jordi Pastor Nolla. En el centenari del Club de Futbol d’Amposta, ens explicarà la seva història un jugador del club que va  ascendir a jugar a Primera Divisió. Batalla en la dècada del 1960, durant sis temporades, fou jugador del Pontevedra Club de Fútbol.

L’activitat és gratuïta i en els quatre casos començarà a les 19.30 hores. Més informació a 977 702 954,  www.museuterresebre.cat, www.urv.cat/antenes_coneixement/