La Plataforma del Sénia, expectant davant la denúncia de la Fiscalia contra el Castor

Confia que la via judicial prospere i la investigació aporte informació rellevant | Amb tot, seguix reclamant que l'empresa torne els diners i que el projecte siga desmantellat | L'11 de gener, manifestació a Alcanar

S.B.
24 de desembre del 2014
Actualitzat a les 16:49h
Imatge d'arxiu de la protesta 'Envoltem el Castor'
Imatge d'arxiu de la protesta 'Envoltem el Castor' | Sergi Aznar

La denúncia per prevaricació mediambiental i delicte ambiental que la Fiscalia de Castelló presentarà davant el jutjat de Vinaròs contra els responsables dels ministeris de Medi Ambient i Industria, així com de l’empresa Escal UGS, per presumptes irregularitats en la tramitació de la concessió al projecte Castor ha aixecat satisfacció i expectatives en el sí de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia. L’obertura de la via judicial tanca un any força intens en el desenvolupament del projecte. Durant el 2014, el Castor ha estat “hibernat”, acceptada per part de l’Estat la renúncia de la concessió presentada per l’empresa promotora i pagada de forma sospitosament ràpida la indemnització de 1.350 milions d’euros a Escal UGS a càrrec dels ciutadans. La Plataforma espera amb tot, i així ho reclamarà a la manifestació que tindrà lloc el proper 11 de gener, que el projecte siga desmantellat i no quede una estructura fantasma disponible a noves temptatives futures, i també que la compensació siga retornada, de manera que la reivindicació encara té molt camí per endavant, però l’anunciada denúncia de fiscalia, per “indicis de responsabilitat criminal”, dóna aire a la lluita dels opositors al projecte.

 “Per a nosaltres allò que és important, a més de la sentència que puga dictar-se, són les investigacions i dades que es puguen anar coneixent durant el procés i que fins ara no s'han pogut saber, de manera que és molt interessant que el cas haja transcendit a la via judicial”, assenyala el portaveu de la Plataforma Joan Ferrando. En este sentit, ha afirmat que la Plataforma espera “que s’aclarisca en quina situació es troba actualment el magatzem de gas, si va existir negligència i si es donaven les condicions de sortida perquè este projecte fos executat”. Amb tot, sosté que “les responsabilitats entenem que no s'acaben en la tramitació, sinó que s'allarguen en el temps fins a la indemnització d'1.350 milions d'euros pagats a l'empresa en càrrec als ciutadans”.

El Govern aprova el recurs d’inconstitucionalitat

D’altra banda, el Govern de la Generalitat va aprovar ahir presentar un recurs d'inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional contra el Reial decret mitjançant el qual el govern espanyol va acordar una compensació d'1.350 milions d'euros a l'empresa concessionària, a repercutir en la tarifa del gas.
 
El recurs del Govern es basa, segons va explicar ahir l'executiu català, “en la falta de justificació i proporcionalitat de la singularitat de la regulació establerta”, així com en la “no concurrència d'una extraordinària urgència per aprovar esta norma mitjançant la figura jurídica del Reial decret llei”. Així, estima que esta figura “implanta un règim singular i diferent del que resultaria de l'aplicació de la legislació general vigent, fet que vulnera la prohibició constitucional de la desigualtat arbitrària i dificulta el control de la garantia de drets i interessos afectats per part de la justícia”. El recurs ha de ser presentat abans del 5 de gener.