El jutge imposa una fiança d'1,2 MEUR al propietari d'Ambulàncies Baix Ebre

El jutge aixeca el secret de sumari d'esta peça separada del cas Innova | També imputa a tres exdirectius de Sagessa els presumptes delictes de prevaricació i malversació de cabdals públics

Sílvia Berbís
18 de desembre del 2014
Actualitzat el 19 de desembre a les 17:54h
Imatge d'arxiu de Bernardo Coslado a la sortida dels jutjats de Reus.
Imatge d'arxiu de Bernardo Coslado a la sortida dels jutjats de Reus. | Guillem RS

El jutge que instruix el cas Innova, Diego Álvarez de Juan, ha imposat al propietari de l'empresa ebrenca Ambulàncies Baix Ebre, Bernardo Coslado García, una fiança que s’eleva a 1,2 milions d’euros a ingressar en el termini de 4 dies hàbils -si no vol ser embargat- per cobrir les possibles responsabilitats pecuniàries que es deriven de la possible comissió de diversos delictes en la seua gestió al front de l’empresa de transport sanitari. 

En l’interlocutòria dictada ahir pel jutjat d’instrucció número 3 de Reus, el qual aixeca parcialment el secret de sumari sobre esta peça separada del cas Innova, exposa que Bernardo Coslado hauria comès delictes de prevaricació, malversació de fons, blanqueig de capitals, tràfic d’influències, suborn i delictes contra el patrimoni i contra l’ordre socioeconòmic. El jutge també acorda citar a declarar com imputats per prevaricació i malversació de cabals públics els exdirectius de Sagessa Enric Agustí Fabré, Lluís Nualart Berbel, i també José Maria Benet Arqué, signataris de convenis amb Ambulebre com a representants d’Hospital Comarcal d’Amposta, la Fundació Privada de Serveis Socials del Montsià (FUSSMON) i Gestió Comarcal Hospitalària (GECOHSA).

Així, segons l'interlocutòria, Coslado García, també administrador del Consorci de Transport Sanitari de les Terres de l’Ebre,a través d’Ambulebre, “s'ha aprofitat de la seua particular posició d'adjudicatari de diversos lots de prestació de serveis de transport sanitari (transport urgent i no urgent del Servei D’Emergències Mèdiques del CatSalut a les Terres de l’Ebre) per tal, indiciàriament, de dur a terme una sèrie de conductes dignes de retret penal”, apunta el jutge, que considera “particularment reprovable que es busque l'enriquiment a través de la comissió d'una sèrie de fets que tenen l'aparença de presumptes delictes contra l'administració pública, en definitiva, contra un servei públic vital com el transport sanitari”.

En este sentit exposa que Sagessa i Hospital Comarcal d’Amposta, Fussmont i Gestió Comarcal Hospitalària, són proveïdors del CatSalut i de l’altra, que Ambulebre els hauria carregat factures en concepte de transport de pacients d’hemodiàlisis, radioteràpia o transport sanitari de pacients en rehabilitat.”Si tals serveis estan inclosos en el contracte de transport sanitari adjudicat a Ambulebre, estem davant una doble facturació per la prestació d'un mateix servei públic pagat amb fons públics”, apunta el jutge.

També fa referència en la seua interlocutòria a convenis signats per les societats del grup Sagessa esmentades i Ambulebre per a la prestació de serveis l'adjudicació dels quals “s'ha de subjectar a la normes de contractació pública i no pot venir articulada per la figura del conveni”. Així, entre Gecohsa i Ambulebre consten factures dels anys 2010 i 2011 per valor de 120.000 euros per any, però a més consten factures dels anys 2011, 2012 i 2013 per valor de zero euros, “la qual cosa no té cap lògica econòmica ni jurídica”, subscrit el jutge, que també destaca que els serveis prestats per Ambulebre a Gecohsa pels que cobrava 10.000 euros mensuals, són ara prestats per una altra empresa a raó de 3.166 euros al mes. Quant al conveni Hospital Comarcal d’Amposta-Ambulebre, (de col·laboració en la prestació del transport sanitari no urgent) consten les factures dels anys 2010 i 2011 per valor de 309.215,34 euros en total. I quant al conveni Fussmont i Ambulebre (de col·laboració en la prestació del transport adaptat) consten les factures de l'any 2010 per valor de 45.540 euros en total.

A més, en el cas de Bernardo Coslado, explica l'interlocutòria,  va declarar els anys 2010 i 2011 davant l’Agència Tributària el producte dels pagaments rebuts per estos convenis dels quals es tenen indicis que són delictius. Així, en incloure a la seua declaració fiscal d’Ambulebre el cobrament de tals factures (640.295,34 euros en total pels convenis esmentats) hauria comès blanqueig de capitals.

Pagaments a Prat

A més, li imputa també tràfic d'influències, suborn i un delicte contra el patrimoni i contra l'ordre socioeconòmic ja que, com a conseqüència de l'anterior, a més, presumptament va pretendre ocasionar una alteració del preu en el concurs públic del transport sanitari i, de la mateixa manera, volia evitar que altres mercantils poguessin participar en este concurs. En este punt fa referència als pagaments, també exposats en el document judicial, que Coslado Garcia abonava a Josep Prat a partir d’abril de 2012, quan Prat encara era President del Consell d'Administració del ICS, de gairebé 5.000 euros mensuals en concepte de “treballs d'assessorament”. El pagament d’estes quantitats per aquells treballs d’“assessorament” “anaven dirigits, en realitat, a aconseguir una posició avantatjosa en el proper concurs del transport sanitari que convoqués la Generalitat o a aconseguir, directament, la pròrroga del que actualment està en vigor”, recull el jutge.