La combinació meteorològica de l’últim mes causa estralls a la clementina

El delegat del govern, Xavier Pallarès, i el responsable del cítric d'Unió de Pagesos avancen que els danys podrien afectar a un 60 % de la collita

Sílvia Berbís
16 de desembre del 2014
Actualitzat el 17 de desembre a les 11:49h
Un camp de mandarines, durant els aiguats de finals de novembre.
Un camp de mandarines, durant els aiguats de finals de novembre. | Sílvia Berbís

Amb una producció mitjana de 120 milions de quilos, és el cítric estrella a les Terres de l’Ebre. Però el que fa un mes enrere apuntava ser una molt bona campanya, està a hores d’ara tocada de gravetat. La combinació metereològica de l’últim mes, segons apunta el responsable del sector del cítrics d’Unió de Pagesos Carlos Roig, ha acabat ocasionants estralls al gruix de la collita, que és el que quedava a l’arbre (s'havia recol·lectat entorn a un 20 o un 30 % de la producció). Mentre comencen les peritacions que permetran avaluar econòmicament els danys, el sector, coincidint amb el delegat del govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarés, xifra les pèrdues a l’entorn del 60 %.

“Podria ser, pel que veiem en estos moments, que ens haguem de remuntar 30 anys enrere per trobar uns danys a la campanya de la gravetat dels que tenim ara”, ha assegurat Roig, que sosté que “ni les gelades dels últims anys han fet tan mal”.

La combinació meteorològica fatídica va començar amb una calor més intensa del que és habitual a l’octubre i novembre, seguida d’un episodi de plugues intenses i continuades a final del mes passat, i un vent suficient per acabar de malmetre el fruit. “La calor va fer que la pell de la clementina quedés ressentida, i després de la remullada intensa de les pluges, el vent ha fet baixar de cop la humitat i la pell s’ha mort, de manera que al cap de tres dies de collida es veu tota deshidratada, amb la qual cosa perd el valor comercial, per molt que a l’interior mantinga la qualitat i el gust”, explica Roig. Comenta que si existís un mercat prou fort per derivar el producte als sucs, encara es podria aprofitar per esta via, però no és este el cas.

L’acció inmediata serà “decidir què fem amb la collita”, afirma el sindicalista, i a mitjà termini “caldrà veure els costos per a les cooperatives, perquè evidentment això és un forat econòmic, i també fins a quin punt les pèrdues al pagès poden quedar cobertes, en cas que existisca assegurança en el mòdul corresponent, o cal apel·lar a alguna línia d’ajuts, perquè estem parlant d’un sector, el de l’agricultura, que està ja molt tocat, i només ens faltava ara este cop afegit”, lamenta.  

El delegat del govern, Xavier Pallarés, ha ratificat després del consell de direcció que ha tingut lloc avui la importància dels danys, al temps que ha informat que ara s'estudiaran les cobertures de les assegurances.