Tres restaurants de Móra d’Ebre participen en una campanya contra el malbaratament alimentari

990_1417015163restaurant-mora
990_1417015163restaurant-mora
Redacció
26 de novembre del 2014
Actualitzat el 28 de novembre a les 8:50h

Tres restaurants de Móra d’Ebre, entre altres d’arreu de Catalunya, faran programes pilot per avaluar el seguiment de la campanya contra el malbaratament alimentari i la prevenció de residus i envasos que es dur a terme en motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (del 22 al 30 de novembre), coordinada per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). A la Setmana hi participen un total de 150 restaurants catalans. Els locals morencs que col·laboren amb la iniciativa a través de proves pilot són Piscolabis, Hostal La Creu i Le Loup.

Els objectius de la iniciativa són reduir la quantitat de menjar que es llença durant els àpats; sensibilitzar els cuiners, el personal i els propietaris dels restaurants sobre com canviar la planificació a l’hora de comprar i emmagatzemar els subministres, i els hàbits a la cuina; optimitzar el sistema perquè el menjar sobrer es derive als bancs d'aliments, o d’altres institucions, a l’alimentació animal, o bé cap al compostatge; i sensibilitzar els clients sobre el malbaratament alimentari generat en els seus plats.

Entre les accions endegades per conscienciar cuiners, cambrers i comensals destaca l’ús de pòsters que mostren l’evolució diària del malbaratament alimentari generat a la cuina i a la sala i també s’informa dels efectes negatius que té este malbaratament (impactes ambientals, econòmics, socials...).

La informació per al personal del restaurant se centra en estratègies per millorar la producció, dissenyar uns bons menús, incorporar les mitges racions a la carta, ajustar les proporcions dels aliments, ubicació del pa del bufet, evitar l’ús d’utensilis d’un sol ús, etc. La informació per als clients es basa en reduir la generació de residus incidint en la reutilització de la vaixella per al primer i segon plat, en el nombre de plats i racions demanades, en promoure l’ús d’un sol tovalló, en incentivar que s’enduguen els aliments sobrants del plat, entre d’altres. I en relació amb les restes orgàniques generades, promoure la gestió correcta cap a plantes de compostatge per fer-ne compost i biogàs.

D’entre les mesures bàsiques que adopten estos establiments destaquen: incloure hàbits sostenibles en la planificació, les compres, l’emmagatzematge i a l’hora de cuinar; dixar que els clients trien entre diferents racions (petites, mitjanes o gran); proporcionar bosses de paper/cartró (Envàs portaviandes) pel menjar que sobre; oferir en el menú un plat fet amb cuina d’aprofitament de restes informar els clients sobre la nova política, posant informació en cartells, tríptics o jocs de taula; proporcionar oli d'oliva, sal, pebre, etc., en envasos de vidre, en comptes de petites bosses de plàstic; i utilitzar tovallons de tela reutilitzables, en comptes de tovallons de paper d’un sol ús.

Programes pilot als ecorestaurants per avaluar el seguiment de la campanya
Les proves pilot consistiran en, un cop transcorreguda la setmana, avaluar les eines utilitzades i fer una auditoria del malbaratament alimentari  i de l’acceptació de les mesures incorporades entre els professionals i la clientela. Esta feina servirà per a l’elaboració d’instruments de comunicació exportables a la resta de regions europees.