Tardor calenta de mosquits malgrat el rècord històric de tractaments

Sílvia Berbís
24 de novembre del 2014
Actualitzat el 25 de novembre a les 10:14h
990_1416855960mosquit
990_1416855960mosquit

Temperatures suaus i humitat. Dos condicions que unides configuren el medi de cultiu apropiat perquè els mosquits es resistisquen a desaparèixer fins a la primavera. De fet, en algunes zones costaneres i punts de delta de l’Ebre, les poblacions  d’este insecte encara proliferen i, si bé no en la mesura de l’estiu, seguixen estant ben actius en algunes hores del dia. “Ha estat una tardor dura”, afirma, en referència a la presència de mosquits, Raúl Escosa, director tècnic de l'organisme encarregat del control d’esta espècie, el Consorci de Serveis Agroambientals de les Comarques del Baix Ebre i Montsià (CODE). Escosa, però, sosté que en avançar el mes de novembre la problemàtica ja ha minvat i que no ha rebut queixes recentment per elevades densitats. De fet, en la campanya de control d’enguany, que va concloure al mes d’octubre passat, s’han batut tots els rècords històrics de tractaments en zones naturals.
 
Així, si la mitjana d’hectàrees tractades des de l’any 2000 fins ara és de 1.800 ha de zones naturals, enguany s’han superat les 3.169, molt per damunt de les 2.434 del 2009 que fins ara era una superficie rècord. S’hi han hagut de fer 659 tractaments i 55 hores de vol de les avionetes des d’on es distribuïx el producte BTI. Això sumat a les 7.317 hectàrees d’arrossars (2.500 en tres passis), una superficie que en este cas sí que és l’habitual. “S’ha batut el rècord en zones naturals i ja al setembre es va esgotar el pressupost i el producte que utilitzem per als tractaments”, ha afirmat Escosa.

En l’informe final de valoració de la campanya d’enguany, el CODE reconeix que “la campanya a les zones naturals ha estat caracteritzada per la gran quantitat de superficie tractada. Este fet ha estat originat per múltimes fluctuacions del nivell de mar (…) que han inundat repetidament els focus larvaris”. I continua: “Al final de la campanya s’han esgotat les partides de producte i hores d’avió pressupostas. Amb el final d’estiu i el principi de la tardor càlid i humit amb què ens hem trobat, han hagut moltes hectàrees de focus larvaris que no s’han pogut tractar, fet que agreuja les molèsties a la població”.