La Plataforma del Sénia convocarà una manifestació de queixa per la indemnització al Castor

Sílvia Berbís
14 de novembre del 2014
Actualitzat el 28 de novembre a les 9:49h
Un moment de la roda de premsa que ha tingut lloc esta tarda a l'ajuntament d'Alcanar.
Un moment de la roda de premsa que ha tingut lloc esta tarda a l'ajuntament d'Alcanar. | Sílvia Berbís

La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia convocarà una manifestació per expresar el rebuig de la ciutadania a la indemnització pagada a l’empresa promotora del Castor, que revertirà en la factura del gas, i contra la “hibernació” del projecte, reclamant que siga desmantellat. La mobilització, de data encara no marcada, es proposarà a una assemblea ciutadana que tindrà lloc abans de la visita que els portaveus de la plataforma duran a terme el 2 de desembre a Brussel·es per encarrilar la lluita europea contra la compensació a l’empresa. L’Ajuntament d’Alcanar ha avançat que s’afegirà a les accions que duga a terme la plataforma en considerar “inconcebible” el pagament i la hibernació, segons ha afirmat l’alcalde Alfons Montserrat en una roda de premsa conjunta esta tarda a l’ajuntament canareu.

“Estem parlant d’una xifra més alta de la que l’Estat ha pressupostat per a Catalunya l’any vinent”, ha afirmat l’alcalde, el qual sosté que “no és de rebut la cadena d’actuacions que s’han produït”.

La plataforma, a més a més de les mobilitzacions ciutadanes, ha explicat el full de ruta de la seua batalla jurídica per intentar no només que el magatzem de gas siga desmantellat definitivament, sinó que la promotora torne els diners acordats en un reial decret que, segons Joan Ferrando, president de l’entitat, “és un muntatge legal per pagar a l’empresa”. Ferrando ha lamentat que, amb la solució executada, “qui cobra és el responsable dels danys causats i qui paga són les víctimes d’este dany”. És a dir, el món al revés.

Per tot, el proper dia 2 viatjaran a Brussel·les en busca de suports a Europa. En este sentit, Cristina Reverter ha explicat que presentaran una petició al Parlament Europeu, i una queixa davant la Comissió Europea, per possibles infraccions de la Llei de la competència en la compensació al Castor. Al seu parer, existixen indicis suficients, en bona part plasmats a l’informe que ha entregat el Síndic de Greuges al  Parlament, per sustentar la lluita jurídica.

Fins i tot la plataforma es proposa plantejar desobediència als consumidors de gas a l’hora d’assumir el “deute il·legítim” del Castor. Tot, per una rapidesa en fer efectiva la indemnització, fet que s’explicaria, segons el també portaveu Evelio Montfort, en què el govern espanyol “ha protegit una empresa privada per davant dels ciutadans”.

D'altra part, l’alcalde de la Ràpita, Joan Martín Masdeu, ha afirmat que el pagament “era un fet que ja sabíem que passaria, tot i que la rapidesa ens sorprèn i més en un moment de tantes dificultats per a les administracions i ciutadans. Jo com a alcalde no puc destinar diners del romanent a determinades inversions ni contractar personal i resulta que aquí en 30 dies comptats es paga una indemnització multimilionària a una empresa que des del meu punt de vista no ha fet les coses bé”. Al seu parer, “esta rapidesa ha degut ser per mantindre en bon nom l’Estat, però el que no pot ser de cap manera és que no s’hagen valorat els interessos generals de tot el país”, ha criticat.