Organitzacions socials s'unixen per reclamar als grups parlamentaris que impugnen el deute il·legítim del Castor

A punt de complir-se el termini per a que la promotora reba els 1.350 milions d'euros, es manifesten en contra del pagament i exigixen accions polítiques

Redacció
13 de novembre del 2014
Actualitzat el 28 de novembre a les 9:46h
Manifestació a Alcanar pel tancament del Castor, en una Imatge d'arxiu.
Manifestació a Alcanar pel tancament del Castor, en una Imatge d'arxiu. | Sílvia Berbís

Diverses organitzacions de la societat civil (entre les quals hi ha l'Aliança contra la pobresa energètica, la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia i la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético), preocupades pel desenllaç del projecte d'emmagatzematge submarí de gas natural Castor, mostren este dijous el rebuig frontal a la indemnització que el reial decret llei del 3 d'octubre passat garantix a ESCAL UGS per renunciar a la concessió. Les organitzacions urgixen als representants dels diferents grups polítics que un mínim de 50 diputats o senadors duguen a terme una impugnació del RDL davant el Tribunal Constitucional abans que acabe el termini per presentar-lo, el 3 gener 2015.

Després d'un treball en diferents àmbits (local, català, estatal i europeu), així com amb diferents organitzacions i institucions que han corroborat els impactes ambientals, socials i econòmics d'este projecte, les organitzacions signants fan una crida per al no-pagament del deute del projecte per part de la ciutadania i perquè les instal·lacions siguen desmantellades, dos demandes que el RDL impossibilita. També el Síndic de Greuges (Defensor del Poble de Catalunya) ha proposat a la Generalitat i a la Defensora del Poble esta impugnació i ha animat els defensors d'altres comunitats autònomes a plantejar-ho en els seus governs.

En un comunicat emès avui, les entitats signants recorden que ESCAL UGS, participada en el 66,6 % per l'ACS de Florentino Pérez, va presentar la seua renúncia l'estiu passat, i fa poc més d'un mes el RDL li va garantir una indemnització de 1350 milions d'euros, a càrrec del sistema gasista, permetent també la hibernació de les instal·lacions indefinidament. El termini per al pagament de la indemnització a ESCAL UGS, que havia de fer-se amb una celeritat sorprenent per a un moment de crisi com l'actual (un màxim de 35 dies per a realitzar-ho), acabarà demà divendres 14 de novembre. A la pràctica, es calcula que la quantitat total que assumiria la ciutadania podria ascendir a més de 4.700 milions d'euros, a pagar durant 30 anys. A esta quantitat cal afegir els 100 milions d'euros anuals per al manteniment de les instal·lacions, més altres costos d'operació i administració en què incorra Enagás, el nou gestor de les instal·lacions, i que també s'anirien aplicant a la factura del gas.

"En un moment d'especial fragilitat per l'augment de la desocupació i les retallades socials, on la pobresa energètica ja afecta el 17 % de la població, la ciutadania veurà com les factures s'incrementen encara més. L'any 2013 es van produir a Espanya més de 75.000 talls de subministrament de gas per impagament, el 86 % més respecte el 2012, i més de 1,1 milions de talls de subministrament elèctric per impagament, un 24 % més que l'any anterior. Si la indemnització de Castor s'inclou a la factura del gas i n'incrementa encara més l'import, en quina situació es deixarà a les famílies?", pregunten les entitats signants. El resultat, segons apunten, serà que "l'endeutament creixerà i empitjorà així la situació econòmica i afectarà greument les seues condicions de vida. Mentre les empreses subministradores de serveis bàsics no donen cobertura a tota la població, se li exigix a la ciutadania respondre per un projecte imposat i innecessari", critiquen.

Organitzacions locals que des de l'inici van alertar de l'opacitat durant tot el procés, dels perills associats -com el demostrat risc sísmic- o de les irregularitats administratives, veuen ara com es pretén mantenir a flotació esta infraestructura, mentre la ciutadania cobrix amb els seus costos i riscos, com els que podrien desprendre de la volta a la injecció de gas, o fins i tot de l'extracció d'hibrocarburs que el RDL preveu. "L'absència del principi de precaució ha quedat en evidència, així com la falta de voluntat per explorar opcions energètiques que no siguen fossildependents i que no hipotequen la població a 30 anys. Davant el context socioeconòmic actual es requerix, més que mai, que els diners públics i de la població contribuent deixen de destinar-se a pagar infraestructures i models energètics que tenen severs impactes sobre la vida de les persones, el territori i el medi ambient", sostenen les diverses organitzacions que s'han unit per oposar-se a la situació establerta.

Les organitzacions signants també proposen la participació de la ciutadana en una recollida de signatures a través de la plataforma Avaaz per donar suport a la impugnació i pressionar en el compliment d'estes demandes: "que la població no pague per aquest projecte mal planificat, mal executat i amb un contracte abusiu, i que s'aconseguisca el desmantellament de les instal·lacions, les dos peticions lligades a una forta exigència de responsabilitats a tots els nivells".

Les entitats que donen suport a n'estes propostes són: Aliança contra la Pobresa Energètica, Col.legi d’ambientolegs, Confederació d’Associacions de veïns de Catalunya (CONFAV), Confederación de Consumidores y Usuarios (CECU), Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat, salut, consum i alimentació, Ecologistas en Acción, Enginyeria Sense Fronteres, FACUA Catalunya, Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB),  Il.lustre Col.legi d’Advocats de Barcelona, Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (OCUC), Observatori del Deute en la Globalització (ODG), Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, Plataforma por un Nuevo çmodelo Energético, Xarxa per la sobirania energètica (Xse).