Descobrixen un fortí romà al jaciment arqueològic del Coll del Moro

Redacció
13 de novembre del 2014
Actualitzat el 28 de novembre a les 9:45h
Recinte fortificat del Coll del Moro.
Recinte fortificat del Coll del Moro. | Museu d'Arqueologia de Catalunya

Recinte fortificat del Coll del Moro. Foto: Museu d'Arqueologia de Catalunya


Arqueòlegs de la Universitat de Barcelona i de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, codirigits per Rafel Jornet, han descobert restes d'un sector d'hàbitat, fins ara testimonial, amb nombroses restes de fonaments de cases i carrers formant un urbanisme complex construït amb terrasses, al jaciment iber del Coll del Moro, a Gandesa. 

Aquesta actuació confirma la importància d'aquest conjunt arqueològic, que està integrat per una necròpoli d’incineració, que comprèn tres àrees ben diferenciades i que s’enquadra entre final del segle IX ane i el segle V-IV aC, i un hàbitat que va des de l’època preibèrica fins al segle III dne.

En esta campanya s'han descobert restes d'un fortí d'època romanorepublicana del segle II-I aC, probablement lligat a la xarxa militar romana per a la conquesta de la vall de l'Ebre i que reaprofitava i remonumentalitzava l'antiga torre ibèrica del Coll del Moro.

En els propers anys la recerca posarà èmfasi en l'excavació del fortí romanorepublicà, els nous habitatges ibèrics i la delimitació de la fortificació pels costats est, sud i oest.

L'Ajuntament de Gandesa, la Universitat de Barcelona i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica tenen previst signar un conveni de col·laboració per a continuar amb esta intervenció arqueològica en el marc del projecte quadriennal El primer mil·lenni aC als territoris del curs inferior de l’Ebre: la formació, desenvolupament i dissolució de la cultura ibèrica, i que està liderat per la Universitat de Barcelona. La coordinació dels treballs es realitzarà conjuntament per les tres institucions i, pel que fa al treball científic, la coordinació es durà a terme per la Universitat de Barcelona i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, a través del personal investigador d’ambdues institucions.

L’Ajuntament de Gandesa aportarà fins a 4.000 euros anuals durant els anys 2014, 2015, 2016 i 2017, en concepte d’aportació de maquinària, cessió d’espai de magatzem, treballs de la brigada municipal i pernoctació dels arqueòlegs.

El Coll del Moro és un dels pocs poblats ibèrics de Catalunya del qual es coneix i es pot visitar la necròpoli. Pertanyia a la tribu dels ilercavons.

El jaciment de Coll de Moro està constituït per una necròpoli amb tres àrees d’enterrament, datada entre el 800 i el 500 aC, i un recinte fortificat del segle V aC al I dC que està presidit per una gran torre situada al punt més alt de l’assentament. A l’interior del poblat s'hi va descobrir un taller destinat a la transformació del lli i a la manufactura de teixits.

L’emplaçament del Coll del Moro s‘explica per la situació estratègica de domini del territori, en una zona on confluïxen les vies de comunicació naturals entre el Baix Aragó i la desembocadura de l’Ebre i, des de la qual es controlaven es fluxos d’intercanvi comercials entre la costa i les terres de l’interior.