La Ràpita promociona el llagostí com a producte estrella

Tot a punt per a les jornades gastronòmiques i la Diada del Llagostí

Redacció
12 de novembre del 2014
Actualitzat a les 14:08h
990_1415793440foto_llagos
990_1415793440foto_llagos
 
El llagostí serà el protagonista de la gastronomia rapitenca en les pròximes setmanes. Del 22 de novembre al 8 de desembre, els restaurants del Col·lectiu de Cuina la Ràpita-Delta de l’Ebre celebraran les dotzenes Jornades Gastronòmiques del Llagostí amb menús especials a partir de 30 euros (amb iva inclòs). ´
 
La promoció d’este producte “estrella” de la llotja rapitenca s’ampliarà amb la Diada del Llagostí el dissabte 29 de novembre al pavelló firal del municipi, on cada restaurant participant presentarà una de les seues propostes culinàries, que passen per plats tradicionals com llagostins a la marinera o amb estofat de sèpia i patates així com receptes més innovadores com raviolis de llagostins amb pasta Wanton, crema de ceps i tòfona de Morella o llagostins amb ceba caramelitzada i cruixent de carxofa. El certamen obrirà les portes al públic a les 12 hores i hi participaran un total de 10 restaurants locals, a més de la Confraria de Pescadors Verge del Carme i altres empreses i productors agroalimentaris del territori, que formen part del Col·lectiu de Cuina la Ràpita-Delta de l’Ebre. L’organització preveu repartir-hi entre 2.000 i 3.000 racions. Cada tiquet de degustació, amb consumició inclosa, tindrà un preu de 5 euros.
 
L’objectiu d’estes jornades, segons el regidor de Turisme, Lluís Granero, és posar en valor el llagostí i reivindicar-lo “com un producte estrella de la Ràpita i del delta de l’Ebre davant altres poblacions veïnes que el reclamen com a seu”. En este sentit, Granero va destacar el port de la Ràpita com el capdavanter en captures d’esta espècie a la zona. 
 
Els temporals afavoreixen les captures
La llotja de la Ràpita ha capturat durant este 2014 un total de 21,6 tones, que han representat una facturació de 404.000 euros a la llotja. El sector confia que des d’ara i fins a final d’any, la mitjana de captures s’incremente considerablement, ja que “els temporals de llevant típics d’esta època fan sortir el producte de sota l'arena a la superfície”, segons destaca el secretari de la Confraria de Pescadors Verge del Carme, Joan Balagué. Amb tot, la confraria pensa que serà difícil arribar a les xifres rècord del 2013, quan  es van capturar 37,7 tones de llagostins, que van suposar una facturació de 687.000 euros.
 
El nombre de captures de llagostins depèn, segons explica el secretari de la confraria, de dos factors: la meteorologia i la mateixa cadena tròfica de les espècies, que, en este darrer cas, és una qüestió cíclica.
 
Estos dies el llagostí es paga a 18 i 19 euros, lliures d’impostos, a la llotja rapitenca. Com més s’apropa el Nadal, l’increment de la demanda d’este producte fa pujar-ne el preu fins al punt de doblar-se, ja per voltes de Nadal.