Discrepàncies al capdavant dels regants per la salinització del Delta contra el caragol maçana

S.B.
04 de novembre del 2014
Actualitzat el 06 de novembre a les 9:35h
Seu de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre, a Deltebre.
Seu de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre, a Deltebre. | Sílvia Berbís

El nou pla de lluita contra el caragol maçana que ha de definir-se immediatament, coincidint amb el reinici del cicle de l’arròs acabada la sega, està portant maldecaps. Els porta, per exemple, en el si de la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre, on en les últimes setmanes s’han fet sonores les discrepàncies respecte a la salinització dels camps d’arròs, una de les mesures que defensa la Generalitat i que compta amb l’oposició frontal d’una part majoritària dels pagesos, tal com es va evidenciar en una reunió, ara fa un mes, convocada per Prodelta. Així, mentre una part majoritària de la junta s’oposa totalment a plantejar de nou la inundació dels arrossars amb aigua marina, una acció efectiva contra la plaga però que com a contrapartida ha ocasionat enguany importants pèrdues de producció, el president de la comunitat, José Pedro Castells, defensaria en solitari tornar a salinitzar, ara però, mirant de millorar la forma de fer-ho per minimitzar els efectes negatius sobre la producció.

Algunes fonts han apuntat que la magnitud de les discrepàncies és tan evident que fins i tot Castells s’hauria arribat a plantejar la dimissió. El secretari de la comunitat, Kilian Franch, ha reconegut les “discrepàncies pel tema de la sal entre presidents –en referència a Castells i a Francesc Casanova, al capdavant del Sindicat de Regs, l’òrgan executiu de l’ens –”, per bé que ha assegurat que “els rumors de dimissió són falsos i no s’ha arribat a plantejar este extrem”.

Castells, d'altra banda, ha assegurat que “de moment no hi ha res de dimissió”. Segons les fonts de l’entorn dels arrossers, però, Castells hauria plantejat l’opció de marxar i posteriorment hauria reconsiderat la seua postura. Respecte al motiu del xoc de fons ha reconegut que la mesura és “conflictiva”, però assegura que “la discrepància està en la forma de salinitzar i en els terminis que cal aplicar”. Amb tot, ha apel·lat a pronunciar-se al president del sindicat i de Prodelta, Paco Casanova, que es mostra taxatiu:  “Tal com ja va quedar clar en la reunió de Prodelta que va congregar 600 regants, ens oposem de forma clara i rotunda a la salinització” i ha preferit no entrar en valoracions de la situació interna de la comunitat.