Veïns de malson

Els propietaris d'una urbanització de la Ràpita denuncien l'incivisme extrem d'un dels seus veïns | Des de fa temps, han de conviure amb la cria d'animals sense control, construccions il·legals i una ferralleria

S.C.
24 d'octubre del 2014
Actualitzat el 27 d'octubre a les 9:35h
Durant uns dies els propietaris d'esta parcel·la fins i tot van tenir un voltor
Durant uns dies els propietaris d'esta parcel·la fins i tot van tenir un voltor | Cedida

Aus de granja corrent per la parcel·la 406. Al fons galliners i estable sense llicència. Foto: Cedida


Què farien si haguessen de conviure amb la pudor de fems i excrements de cavalls, un corral de galls de baralla o una ferralleria just al costat de casa? Els propietaris de Masia del Cid, una petita urbanització de la Ràpita situada entre la N-340 i la falda del Montsià no poden més. Des de fa anys denuncien les molèsties provocades per un dels seus veïns, que fa i desfà saltant-se requeriments i multes. Unes incomoditats que, lluny d’arremetre,  es fan cada dia més intenses malgrat les reiterades denuncies davant l’Administració i els Mossos d’Esquadra.

Poltre nascut en els darrers mesos en estos terrenys. Foto: Cedida
 

Segons denuncien des de fa temps la majoria de veïns de Mas d’en Cid, el actuals propietaris de la parcel·la 406, a tocar de la N-340 i que voreja amb altres propietats de la urbanització, s’han caracteritzat en els darrers temps per omplir la seua finca de construccions sense cap tipus de llicència.  Tot va començar amb la construcció d'un mur i una caseta. Van ballar la finca, van plantar xipresos i petits cubículs per als gossos. La cosa es va començar a complicar, però,  quan va aparèixer un primer barracó al mig de la finca que va precedir la construcció de 3 estables, on posteriorment hi han ubicat cavalls, galliners i petits corrals.
 
 
Segons han recomptat, hi hauria un mínim d’un cavall, una euga i un poltre. Dos dotzenes de galls i gallines, mitja dotzena d’ànecs, cries nascudes en els darrers mesos. A més d'algun conill, gats i gossos i, temporalment, un voltor trobat pels voltants que va aconseguir escapar-se. Tot plegat, sense cap tipus de mesura ni control sanitari i provocant evidents molèsties de sorolls, olors i excrements a les finques veïnes.
 
L’Ajuntament de la Ràpita va comunicar els fets a Medi Ambient, però els veïns lamenten que, uns dies abans, els propietaris van ser avisats, ja que en poques hores van ocultar amb terra (fins i tot va fer abocar diversos  camions de sorra com es veu a la imatge) els fems generats. Dels galls, a més, se sospita que són utilitzats per realitzar baralles.

Tot això sense comptar amb les èpoques en que la finca també es fa servir com a ferralleria i desguàs. Una activitat, que segons denuncien estos veïns, ara torna a aflorar, malgrat les ordres de l’Ajuntament.  La ferralla s’acumula sense cap criteri d’emmagatzemament ni de manipulació de substàncies perilloses.

El consum de l’aigua és un altre capítol. Els veïns comparteixen un pou d’aigua potable que els propietaris d’esta finca, segons denuncien, es dediquen a malbaratar amb sistemes de reg permanentment connectats o la neteja d’estables.

La finca que voreja amb la d’estos propietaris, a més, a patit danys “de sospitosa autoria” segons denuncien. Així, van patir el llançament de pedres de considerables dimensions contra la casa i la coberta de la piscina i també el trencament del contador de la llum i la sostracció del fusible. A més han hagut de fer algunes inversions, com comprar una coberta a la piscina, on abans hi feien cap els excrements dels cavalls dels veïns.

“Impotència” per part de l’Ajuntament
 
 

Destrosses ocasionades al contador d'un dels veïns. Foto: Cedida
 

“Hem fet tota classe de requeriments, però no són atesos”, lamenta per la seua banda l’alcalde de la Ràpita, Joan Martín Masdeu, que reconeix la “impotència” del consistori en l’assumpte. D’una banda, l’administració es troba amb evidents problemes per localitzar els propietaris d’esta finca i notificar-los les multes. I de l’altra són insolvents i no paguen cap multa. Diverses fonts apunten a més un important historial delictiu i conflictiu per part dels propietaris. Se sap que viuen a Amposta i, tot i que apareixen a Mas d'en Cid amb certa assiduïtat, quan se'ls ha de requerir per fer front a problemes sovint no hi són.

“Nosaltres hem seguit els expedients administratius, els hem imposat unes quantes multes. Hem fet requeriments a Medi Ambient i darrerament, en l’últim acord a comissió d’obres de l’Ajuntament van aprovar donar trasllat de totes les actuacions a Urbanisme, per tant, hi estem al darrere, tot i les dificultats”, subratlla l’alcalde.

En el recentment aprovat Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de la Ràpita els terrenys on es troba la urbanització de Masia del Cid han passat a ser zona urbana consolidada (abans eren sòl urbà no consolidat), un fet que l’alcalde confia que servirà per acabar de regularitzar el sector. “Ja hem tingut diverses reunions amb els propietaris per a què ells, per iniciativa seua, comencen a fer les propostes per urbanitzar tot aquell sector i donar-li una sortida i regularitzar-ho. Se suposa que des del punt de vista urbanístic totes estes qüestions se resoldran. Hem tingut un parell de reunions amb els veïns i la idea és que en un horitzó d’un any el desenvolupament siga una realitat.”