El Síndic reclama compensacions pels danys «materials i morals» del Castor

Rafael Ribó s’ha desplaçat a la zona per reunir-se amb diversos alcaldes, la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia i altres entitats afectades

Redacció
14 d'octubre del 2014
Actualitzat el 16 d'octubre a les 9:05h
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó | Jordi Borràs

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, en una imatge d'arxiu. Foto: Jordi Borràs


El síndic de greuges, Rafael Ribó, s'ha desplaçat avui a les Terres de l'Ebre amb l'objectiu de treballar conjuntament amb els alcaldes de les localitats d'Alcanar, Ulldecona i Sant Carles de la Ràpita les mesures que cal emprendre per exigir una restitució de drets pel fiasco del projecte Castor i també per mantenir una nova reunió amb els representants de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia i amb altres entitats de la zona.
El Síndic considera que el govern català hauria d'assumir un paper actiu i oferir un servei d'assessorament i suport als afectats perquè insten les reclamacions que es consideren oportunes. Entre altres accions, el Síndic insta la Generalitat, en coordinació amb el govern de l'Estat, a dur a terme els peritatges pertinents sense tràmits previs.

A banda dels danys materials, el Síndic també destaca que cal que es compensen els danys morals patits amb motiu del projecte Castor i que s'avaluen a les persones que els reclamen, en les mateixes condicions, suport i assessorament que els afectats per danys materials.

A més de prioritzar el pagament i les indemnitzacions, el Síndic insistix que cal que tècnics independents facen un estudi abans de sis mesos per saber com la hibernació de la plataforma Castor pot afectar el medi ambient. També caldrà que s'estudie com afectarà el manteniment de l'estructura.

El Síndic fa més d'un any que està investigant les possibles irregularitats en la gestió i les autoritzacions del magatzem de gas, així com els danys materials i els efectes dels moviments sísmics ocorreguts a la zona més pròxima de l'estructura.

El setembre del 2014, la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia va entregar-li més de 500 queixes, en les quals expressaven el rebuig al projecte i ressaltaven la importància d’exigir responsabilitats a les administracions que van aprovar el projecte, malgrat les advertències i els informes tècnics de risc.

El Síndic també es va reunir ahir amb representats dels consumidors, sindicats i col·legis professionals per treballar les mesures cal adoptar per evitar que prospere el decret llei aprovat pel govern espanyol. Entre altres aspectes, este decret estipula que siguen els consumidors els que assumisquen el cost de les indemnitzacions a les companyies concessionàries.