Seo/BirdLife denuncia la caça de dos exemplars d'aus protegides al Delta

Caçadors italians maten una àguila pescadora i un ànec blanc, tots dos, espècies amenaçades

Redacció
13 d'octubre del 2014
Actualitzat el 14 d'octubre a les 11:09h
Exemplar d'àguila pescadora
Exemplar d'àguila pescadora | Seo/Birdlife

Exemplar d'àguila pescadora Foto: Seo/BirdLife
 

L'ONG conservacionista Seo/BirdLife denuncia que l'inici de la temporada de caça al delta de l'Ebre s'ha resolt amb la matança de dos exemplars de dos espècies protegides. Segons una nota de premsa emesa per l'ONG, caçadors italians van matar a les 9.15 del matí d'este diumenge 12 d'octubre un àguila pescadora (Pandionhaliaeatus) i un ànec blanc (Tadorna tadorna) en l'enclavament de l'Alfacada, al costat del observatori de Migjorn.
 
Els fets van ser denunciats pels Agents Rurals, que van acudir a la trucada d'un observador. Ambdues espècies estan catalogades amb el màxim nivell de protecció.
 
La finca de l'Alfacada manté un petit vedat privat de caça, on es permet l'activitat cinegètica, tot i trobar-se en zona protegida per diverses figures legals i estar situada al lloc de pas i hivernada de centenars de milers d'aus de desenes d'espècies de tot el continent europeu. Amb aquestes circumstàncies, "la possibilitat que passe el que ha passat aquest diumenge i es dispare sobre espècies protegides és alta" afirma Ignasi Ripoll, responsable de la reserva ornitològica de Riet Vell, que gestiona Seo/BirdLife al delta de l'Ebre. "Després d'un delicte flagrant com el d'avui, l'Administració hauria de tancar definitivament aquest vedat ", denuncia Ripoll.
 
El responsable de Seo/BirdLife al delta de l'Ebre considera que ha de replantejar-se la continuïtat d'àrees destinades al turisme cinegètic dins dels espais naturals protegits. Permetre-ho posa en risc el patrimoni natural de tots els ciutadans i, a més, suposa una constant pertorbació per al gaudi d'aquests espais, que estan protegits pel seu gran valor natural i al servei de l'oci i gaudi de tota la societat. Cal recordar que el delta de l'Ebre atrau milers de visitants de tot Europa ", conclou Ripoll. 

L'ànec blanc s'inclou en el Llibre vermell de les aus d'Espanya (2004) en la categoria 4 de "quasi amenaçat" i apareix com "d'interès especial" al Catàleg nacional d'espècies amenaçades. L'ànec blanc és molt més abundant a Europa que a la península Ibèrica, i el delta de l'Ebre és el principal lloc d'hivernada al país per als exemplars del continent. 

L'àguila pescadora és encara més escassa que l'ànec blanc. S'inclou en el Llibre vermell de les aus d'Espanya (2004) com "en perill crític" i apareix com "d'interès especial" al Catàleg nacional d'espècies amenaçades. A la Península, l'àguila peixatera va deixar de criar a la segona meitat del segle XX i només recentment s'han començat a establir uns pocs exemplars en llocs molt concrets.