De pla estratègic a «document merament informatiu»

CiU es desentén de l'existència del pla estratègic de les Terres de l'Ebre i es referix als treballs realitzats per la URV amb la implicació dels sectors socials i econòmics del territori com un "document" base

Sofia Cabanes
13 d'octubre del 2014
Actualitzat el 14 d'octubre a les 11:01h
Fotograma de la comissió d'Empresa i Ocupació
Fotograma de la comissió d'Empresa i Ocupació | Parlament
La Comissió d’Empresa i Ocupació del Parlament va aprovar dijous passat una proposta de resolució d’ICV, esmenada per CiU, amb l’objectiu de rellançar la presentació del Pla estratègic de les Terres de l’Ebre.

El juny passat els sindicats CCOO, UGT i USOC van denunciar que el govern el té “amagat en un calaix” el document que ha de marcar les línies estratègiques del desenvolupament econòmic futur del territori i que la URV, encarregada d’elaborar-lo, havia entregat al febrer passat. Des de llavors, la controvèrsia per saber què se n'ha fet d’un pla que ha costat 135.000 euros més IVA i que s’havia plantejat com una de les mesures clau per afrontar el procés de desmantellament industrial del territori, continua latent.

Si la proposta de resolució presentada per ICV reclamava textualment “compartir amb els agents econòmics i socials del territori el pla estratègic d’ocupació i empresarial de les Terres de l’Ebre”, a més de crear una comissió de seguiment del pla per avaluar-ne el grau de compliment i preveure “durant els següents exercicis pressupostaris les partides necessàries per fer front a les accions previstes segons fitxes de finançament i calendari”; les esmenes presentades –i finalment aprovades- pel partit de govern, CiU, inclouen un matís important que sembla indicar una més que dubtable existència del pla.

Així, CiU matisa que el que s’ha de compartir amb els agents econòmics i socials és ”el document elaborat per la URV per a un pla estratègic de les Terres de l’Ebre” [la negreta és nostra] i proposa «determinar les mesures que, a partir de les polítiques del govern i les mesures assumides de l’esmentat document, han de configurar un pla estratègic de les Terres de l’Ebre, amb les corresponents previsions econòmiques i de calendari per a la seua aplicació.» D’on s’extrau, a més, que el govern hauria assumit ja algunes de les propostes presentades per la URV i d’altres s’haurien descartat.

En la seua intervenció, la portaveu de CiU, Annabel Marcos, no va ser gaire més explícita: “tenim un document sobre la taula que és merament informatiu i que ara per ara encara no aporta les línies concretes que es puga pressupostar per part del govern i es puga tirar endavant per fer front a les mancances que té el territori”.

Tot i que la proposta va acabar tirant endavant per unanimitat, el fet, però, no va passar per alt a ICV, que va acceptar les esmenes, ERC i el PSC. “L’important no és tant que aquí s’aprove la proposta sinó que acabem de sortir d’un cert desconcert a l’entorn d’este pla estratègic que genera mals entesos a la pròpia URV, sectors socials econòmics i forces polítiques. Fins fa unes setmanes tots estàvem convençuts que parlàvem d’un pa estratègic i ara sembla que ja no ho és sinó que es un estudi previ”, va lamentar el portaveu dels republicans, Lluís Salvadó. D'altra banda, la socialista Núria Ventura tampoc es va quedar curta: “ens sobten les esmenes de CiU perquè confirmen que ja no és un pla estratègic sinó un pla de diagnosi” i va reclamar “transparència i millorar la comunicació” per saber quines són les mesures que sembla que el govern hauria assumit d’un pla del qual tem “que es convertisca en paper mullat”.

“Que acceptem les esmenes no vol dir que signem un xec en blanc. Estarem amatents a que el pla es presente, ue es cree la comissió de seguiment i estiguen damunt la taula es propostes econòmiques per al desenvolupament del territori”, va sentenciar per la seua banda la diputada ecosocialista Hortènsia Grau.