ERC de Tortosa reclama la instal·lació de pipicans

El grup republicà porta una moció al pròxim ple en què també reclama una campanya de conscienciació als propietaris dels gossos.

Redacció
01 d'octubre del 2014
Un moment de la roda de premsa, que s'ha dut a terme al parc de Remolins.
Un moment de la roda de premsa, que s'ha dut a terme al parc de Remolins. | ERC
Un moment de la roda de premsa, que s'ha dut a terme al parc de Remolins. Foto: ERC

Este matí, el regidor i alcaldable tortosí per ERC, Josep Monclús, i la regidora Alícia Gamundi han presentat una moció que es debatrà en el pròxim ple municipal en què es demana “la instal·lació d’espais per a gossos (pipicans) i l’inici d’una campanya de control de les defecacions dels animals a la via pública”.

Monclús, que ha presentat el contingut de la moció al parc de Remolins, ha lamentat la situació en què es troben alguns dels parcs de la ciutat a causa dels excrements dels animals i per això demana a l’Ajuntament que impulse una campanya de civisme per a la conscienciació als propietaris dels animals. El regidor republicà ha reconegut que tindre mascotes, en este cas gossos, aporta beneficis en la salut i el benestar emocional de les persones, però “comporta problemes de neteja quan propietaris d’estes mascotes no són prou cívics i no recullen els excrements que generen els animals”. Monclús sosté que caldria una campanya de conscienciació durant els pròxims tres mesos i, al mateix temps, incrementar el control sancionador, d’acord amb les ordenances vigents. “Si este ja és un problema en la via pública, encara més en els parcs urbans. Hi ha zones verdes de la ciutat en què els excrements de gos es repartixen per tota la superfície, de manera que ni els xiquets i xiquetes no poden ni jugar-hi sense córrer risc de trepitjar-ne cap”, afirma la moció.

Monclús també ha apuntat que, en una segona fase, esta campanya s’hauria d’ampliar tal com demana la moció presentada per ERC, habilitant els parcs de la ciutat pipicans perquè les mascotes hi facen les necessitats. Monclús ha recordat que, a diferència d’altres ciutats, “Tortosa no disposa de cap d’estos espais tancats, ubicats a les zones verdes de la ciutat, allunyats dels habitatges, integrats en l’entorn i amb un sòl de terra vegetal, especial per a la filtració d’orins i amb uns dipòsits de brossa destinats exclusivament als excrements dels animals”. El regidor republicà ha proposat que es poden habilitar pipicans als parcs Ferreries nord, Teodor González i Remolins i en altres espais com ara la raval de la Llet o Sant Llàtzer o el passeig de la vora del riu, prop del club nàutic.

Segons Monclús, la instal·lació de pipicans “és una actuació assequible, que es podria aplicar de manera progressiva i incloure en els propers pressupostos municipals per, després de la campanya de conscienciació, tindre'n algun de construït”.