«És un any en què la Mare de Déu et trau problemes, et trau pressions»

Entrevista a la regidora de Festes d'Alcanar, Mercè Fischer, amb motiu de les quinquennals.

Sofia Cabanes
01 d'octubre del 2014
Mercè Fischer, regidora de Festes d'Alcanar
Mercè Fischer, regidora de Festes d'Alcanar | S. Cabanes
Mercè Fischer, regidora de Festes d'Alcanar Foto: S. Cabanes

Este dimecres 1 d'octubre Alcanar viu un dels moments més emotius de les festes quinquennals amb la baixada de la Mare de Déu del Remei al poble.
Les quinquennals d'Alcanar, juntament amb les d'Ulldecona, van ser declarades el 2010 Festa d'Interès Nacional. A partir d'avui dimecres es dóna el tret de sortida a un programa d'activitats que s'allargarà fins al 13 d'octubre, per això hem volgut parlar amb la regidora de Festes, Mercè Fischer.

Quan vau començar a idear les quinquennals que tot just ara iniciem?
Cap allà al novembre passat. Al principi ens vam marcar un calendari amb les dates més importants. Així, el primer que es va proposar va ser tancar les actuacions més grans, perquè no és fàcil. Celebrem les quinquennals a l’octubre i molts artistes famosos tanquen les gires al final de l’estiu. Per tant, era fonamental abans d’acabar l’any tindre les actuacions més importants, com han estat el musical Boig per tu i Sergio Dalma.

Un cop tancat això, al novembre passat vam començar a estructurar les festes de gran avast intentant donar cobertura a tothom, des dels més menuts als més grans i també tant activitats culturals, esportives com musicals.

Pel que fa als dies de cada dia el criteri que vam marcar des d’un principi va ser arribar a la gent del carrer. És per això que les activitats dels dies de cada dia acabaran molt aviat perquè son activitats en dies laborables, però es faran al costat dels sectors que toquen aquell d’aquell dia, perquè tothom en puga gaudir. Per exemple hem utilitzat la plaça de la Bassa, la plaça del Mirador, la plaça de la Mestre Gual, la plaça del Mercat... perquè volem arribar a peu de poble.

Però a banda de tota esta vessant popular, la festa té un factor religiós fonamental.
Clar, la base de tot això sempre va al voltant de la devoció que tenim a la nostra Mare de Déu del Remei. Els actes més emotius sense cap dubte són la baixada de la Mare de Déu i després la pujada. Són moments en què el poble aboca completament els seus sentiments.

Com descriuria la fe que demostren els canareus cap a la verge del Remei?
Només de pensar-ho se’m posa la pell de gallina. Són moments en què els sentiments i les emocions es posen per davant de tot. Quan la veus que arriba, són tantes les coses que et passen pel cap,... És com un recull d’estos 5 anys passats i no saps per què la pell se’t posa de gallina, els ulls se t’omplin de llagrimetes,... però et sents molt feliç. És una sensació única. Suposo que els canareus i canareves, casencs i casenques, és algo que no podem descriure per què ho vivim molt dintre del nostre.

També un dels atractius indubtables d’estos dies a Alcanar és vindre i visitar els seus carrers. Són treballs que els veïns porten molt de temps ideant, no?
Sí, la veritat és que són molt mesos de treball. Molts mesos d’una cohesió social que no es pot explicar. De veïns que per les nits treballen junts simplement per guarnir el seu carrer per a la Mare de Déu i sorprendre-la i és un any de germanor en el que la Mare de Déu trau problemes, te trau pressions,... els possibles enfrontaments que puguen haver en un carrer per simplement estar tots junts. A vegades hi ha carrers en què no coneixes a ningu d’un bloc i a partir d’unes quinquenals te comences a saludar. Per què has compartit moltes nits, moltes estones de xerrar.

La decoració dels carrers ha experimentat una evolució en els darrers anys?
La creativitat de la gent ha evolucionat moltíssim. O bé reciclant o bé utilitzant materials molts diversos. L’evolució fins ara havia estat que cada vegada es gastaven més diners per fer-ho tot més magnífic. Enguany penso que no serà així. La creativitat ha evolucionat per fer-ho tot meravellós però molt més amb l’esforç de la gent, per recliclar, inventar, crear, i imaginar,... per tal de superar-se a les últimes quinquennals, tot i l’austeritat dels temps en què vivim. Crec en definitiva que la retallada econòmica no es notarà.

Com es viu la rivalitat entre carrers?
Hi ha moltíssima rivalitat. Tothom vol ser el millor del seu sector i tots els sector volen ser el millor sector del poble. De carrer a carrer manté el secret sobre els treballs que preparen per decorar-lo. Fins i tot els veïns que participen en diferents carrers, no ho xarren. Fins al dia que s’engalana el carrer, pràcticament ningú sap com serà, és molt curiós, però també és la sorpresa. I tot plegat és molt especial.

El bonic d'això és vindre diferents dies, si es té l’oportunitat, per poder veure diferents sectors. Sempre n’hi ha que són molt bonics però més tradicionals, n’hi ha que són molt moderns, nhi han que ressalten per les alfombres, d’altres per les decoracions dels costats,... cadascun té el seu encant. 

Com descriuria l'esforç col·lectiu que fa possible tot això? 
És enorme. El dia que et toca el teu carrer, és un dia en què tothom hi està. No pots deixar destar-hi allà ajudant. La majoria de canareus i canareves quan els donen a triarunes vacances durant tot l’any el primer que miren és “quin dia em tocarà de carrer?”. És un dia excepcional, per què a més, no ho fas per obligació, ho fas per devoció, tingues les creences que tingues,... la Mare de Déu pot en tot.

En este context de retallades com us ho heu fet des de l’Ajuntament per preparar un programa atractiu?
Ha esat molt complicat, penseu que el pressupost és inferior al de fa 20 anys, per això ens vam posar des del novembre per intentar trobar la forma que les quinquennals seguisquen sent unes festes excepcionals i seguisquen tenint la espectacularitat que es mereixen tots els canareus i casencs.

Just ahir es va fer l'acte d'imposició de les bandes a les pubilles, pubilletes i hereus, amb el pregor del pintor Narcís Galià. Per què vau pensar en ell?
Narcís Galià és excatedràtic de pintura de la facultat de Belles Arts de Barcelona i porta tants anys vivint entre nosaltres que el considerem com un canareu més. Vam pensar en ell perquè porta una vida a Alcanar, ens ha pintat infinitat de vegades i ens portat arreu del món. 

Què ens recomanaria més del programa d'actes?
Un dels actes que pensem que serà molt de territori serà la nit musical canareva, que es farà este dimecres i en què totes les entitats musicals delpoble faran un concert. També en clau territorial, dijous tindrem un concert de Los Sirgadors, i també recomano molt el grup de batuca que ens vindrà des de Berlín, que actuarà en concert el dimarts a la nit, però també participarà en cercavil·la diversos dies. En general penso que seran unes festes amb una gran clau catalana. L'últim dia timdrem un piromusical, on els focs aniran acompanyats en musica catalana, musica de pel·lícules i música actual.