Les jornades europees de patrimoni posen en valor l'arquitectura ebrenca

Activitats per a escoles es compaginen amb rutes, visites guiades i itineraris durant els dies 27 i 28 de setembre

Redacció
25 de setembre del 2014
La torre de la Carrova, a Amposta.
La torre de la Carrova, a Amposta. | Cedida
La torre de la Carrova, a Amposta. Foto: Cedida

La xarxa Ebre, Natura&Cultura, conjuntament amb els ajuntaments d'Alcanar, Amposta, Sant Carles de la Ràpita i Santa Bàrbara, ha organitzat un seguit d'activitats al voltant del patrimoni arquitectònic d'aquestes poblacions en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni Cultural.

En esta ocasió, les activitats s'han focalitzat en el nombrós i singular patrimoni arquitectònic que es conserva en cadascuna de les poblacions participants. Al mateix temps, es posa en relleu com l’arquitectura ha sigut una de les manifestacions culturals que millor definixen la idea de patrimoni comú europeu. Des del romànic fins a les avantguardes, amb matisos i aportacions pròpies de cada cultura i territori, Europa ha parlat un únic llenguatge creatiu.

Casa O'Connor, a Alcanar. Foto: Cedida
Com a novetat en d'esta edició, s'ha invitat als cicles superiors dels centres de primària d'estes poblacions a treballar a les aules este patrimoni mitjançant materials educatius facilitats des del Museu de les Terres de l'Ebre, com poden ser retallables d'alguns dels edificis més representatius de la comarca, o fitxes que expliquen la història i les característiques més destacades dels immobles més rellevants.

En esta iniciativa participen els col·legis CEIP Marjal d'Alcanar; els CEIP Soriano Montagut, CEIP Consol Ferrer, CEIP Agustí Barberà, CEIP Miquell Granell i CEIP Poblenou d'Amposta; els CEIP Horta Vella, CEIP Carles III i Col·legi Sagrada Família de Sant Carles de la Ràpita, i el CEIP Jaume Balmes de Santa Bàrbara, amb un total de prop de 350 alumnes. A més del treball a l'aula, s'ha organitzat un concurs de fotografia a Facebook, en el qual al llarg de dos setmanes les classes participants podran pujar les fotografies realitzades pels alumnes a aquells edificis o elements arquitectònics patrimonials de la seua població que hagen escollit. La classe guanyadora rebrà com a premi un lot d'activitats educatives gratuïtes que podran dur a terme al llarg del curs 2014-2015.

Paral·lelament, s'han programat tot un seguit de rutes, visites guiades i itineraris durant els dies 27 i 28 de setembre per al públic en general. Estes activitats també es complementen amb un concurs de fotografia mitjançant Instagram, que estarà obert des de les 11 del matí del dissabte i les 12 de la nit del diumenge. Les fotografies han d'estar centrades en el patrimoni arquitectònic de les comarques de l'Ebre. Un jurat escollirà la imatge guanyadora, que serà premiada amb un sopar per a dos persones a l'hotel restaurant Batiste, de Sant Carles de la Ràpita, i un segon premi amb un any de subscripció gratuïta com a Amic del Museu de les Terres de l'Ebre.

Totes les activitats programades per a aquests dies són gratuïtes.