Rècord històric de recollida de sal al delta de l'Ebre amb 110.000 tones

Redacció
25 de setembre del 2014
Actualitzat a les 10:03h
Sal recollida durant la campanya del 2014.
Sal recollida durant la campanya del 2014. | Cedida
La recollida de la sal a les salines de la Trinitat, al delta de l'Ebre, bat enguany un rècord històric. Un cop acabat el cubicatge de la sal recollida, finalment s’han recollit 110.000 tones i s’ha superat, per tant, el topall històric dels 105.000 tones de la collita del 2012.

El 25 d’agost es va donar el tret de sortida a una nova salinada a les salines de la Trinitat (la Ràpita), concessió en propietat de l’empresa Infosa, amb unes previsions inicials de 95.000 tones, ja que la climatologia, tot i no ser excepcional, havia estat del tot positiva pels interessos de la collita.

La pluja durant els dies de la collita no ha sigut un entrebanc important, tot i que va allargar el període de recollida en tres dies.

Joan Sucarrats, gerent d’Infosa, ha explicat que des de l'empresa es tenia “certa temor que la pluja espatllés part de la collita, però finalment ens ha respectat prou, i només ha endarrerit dos o tres dies". A més, "de manera molt satisfactòria", enguany la sal també és "de molt bona qualitat".

Ara, tots els esforços de l’empresa se centraran en les pròximes setmanes a posar en marxa el projecte de la nova planta de rentat de sal, una actuació immediata amb un pressupost de 670.000 €. Esta nova planta de rentat de sal permetrà traure més rendiment a la producció actual, a l’hora que situar el producte als nivells que marca la normativa europea per a sal destinada al tractament d’aigües. Ben aviat es començarà a construir la nova planta i el sistema de canonades en circuit tancat que ha d’estar en funcionament el proper mes de desembre. A la vegada, el major rendiment de les salines, en poder aprofitar una part del gruix de la sal que fins ara es quedava en els cristal·litzadors, ha fet necessari que s’hi haja de construir un nou magatzem de 1.400 m2.

Confirmades les males previsions per a la flor de sal
Així com la climatologia ha afavorit una collita rècord de sal, tot el contrari ha succeït amb la flor de sal, comercialitzada sota la marca Flor del Delta, un producte més pobre en contingut de clorur sòdic i que té un percentatge més gran de magnesi, cosa que potencia el gust dels aliments.

La flor de sal, produïda i recollida de manera artesanal de gran valor gurmet, passarà d’una producció de 20.000 o 25.000 quilos depenent de l’any a uns 13.000 quilos este 2014, 2.000 quilos menys de les previsions inicials. Esta minva en la producció de flor sal ha estat generalitzada a totes les concessions de la península Ibèrica.