Preocupació a la comarca dels Ports per l'anunci de tancament de la fàbrica tèxtil Marie Claire

Els sindicats advertixen del "drama" que suposaria per a la comarca, que aguditzaria encara més el despoblament

El conseller Arcadi España visita la fábrica de la empresa Marie Claire, en una imatge d'arxiu
El conseller Arcadi España visita la fábrica de la empresa Marie Claire, en una imatge d'arxiu | Agència EFE
Aguaita.cat
06 de juny del 2023
Actualitzat a la 13:04h
L'empresa castellonenca dedicada al sector tèxtil MarieClaire ha anunciat la seua intenció de tancar la planta ubicada a Vilafranca, als Ports i de sol·licitar la declaració de concurs de creditors de manera voluntària per a procedir al tancament de la companyia, segons han confirmat fonts sindicals.

La direcció de la firma s'ha reunit este dimarts amb el comitè d'empresa, al qual ha informat de la seua intenció d'iniciar a partir del pròxim dilluns el període de consultes.

L'empresa, que compta en l'actualitat amb una plantilla de 214 persones, té actiu fins al pròxim mes de juliol un Expedient de RegulacióTemporald'Ocupació (ERTE) per a 130 treballadors de la planta ubicada a Vilafranca, on en este moment treballen unes 90 persones a producció.

Des de la companyia han traslladat als representants dels treballadors que la viabilitat de l'empresa amb l'actual plantilla, que també compta amb prop de 70 persones entre tècnics i administratius a Castelló i València, és "bastant compromesa", una situació que la companyia arrossega "des d'un temps enrere", segons els sindicats.
 
Els representants dels treballadors esperen que el període de consultes s'obri el proper dilluns i, a partir d'aquí, conèixer la memòria explicativa i els informes tècnics per conèixer "les intencions de l'empresa".
 
En tot cas, han indicat que en estos moment desconeixen si la intenció de l'empresa és posar en marxa un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) d'extinció. "Fins aleshores, no tindrem més notícies, encara que tots els indicis ja sabem quines són", han precisat.

Marie Claire va ser adquirida a l'abril de 2021 per l'empresa Think Textil --que té Inditex com a principal client-- en una operació avalada per l'Institut ValenciàdeFinances (IVF) a través d'un pla de finançament a compte de la lluita contra la despoblació.

D'altra banda, al juny del passat any, la companyia va formalitzar amb la Generalitat  Valenciana una operació de finançament per valor de 12 milions d'euros aprovada en el marc del Fons Valencià de Resiliència per a empreses estratègiques afectades per la crisi.
 
Precisament, el responsable de CCOOPV a l'empresa, JoséMaríaGutiérrez, en declaracions a Europa Press, ha ressaltat esta "important" operació que "semblava garantir la viabilitat" de la companyia, encara que ha indicat que després de la pandèmia va tornar a patir el "mateix problema de la poca càrrega de treball". "La injecció econòmica de la Generalitat va venir molt bé i semblava que l'empresa anava a tenir viabilitat, però ha tingut molt mala sort pel tema del covid, no hem aixecat cap", ha argumentat.

En qualsevol cas, ha advertit del "drama" que suposaria el tancament d'esta empresa "històrica a la comarca", on és "una font d'ingressos per a una població bastant important". "Si es treu esta fàbrica, la comarca es veurà molt afectada", ha indicat.
 
"On desapareix la indústria apareix la despoblació, i no sabem com es pot suplir això", ha remarcat, al mateix temps que ha incidit que la preocupació en aquests moments en la plantilla és "important" després de "deu anys de problemes". "L'empresa va arribar a ser capdavantera amb gairebé 1.000 treballadors, però actualment no arriba ni a 300. D'alguna manera podíem arribar a pensar en aquesta trista fi que no desitgem", ha explicat.

Marie Claire és una empresa castellonenca fundada en 1907, de gran tradició i arrelament a la Comunitat Valenciana, concretament a les comarques de l'interior de Castelló. Va començar la seva activitat fa més de cent anys, dedicant-se des dels seus orígens a la confecció i comercialització de mitjanes, activitat que amb els anys s' ha diversificat per passar a produir també altres productes de caràcter tèxtil.
 
Marie Claire és un dels principals motors d'activitat de les comarques de la Plana Alta i els Ports. L'empresa castellonenca concentra un elevat percentatge de l'activitat econòmica i l'ocupació en aquestes comarques, per la qual cosa és considerada estratègica per a l'economia valenciana.