Els relleus de pedra i el plafó de ceràmica del portal del Romeu de Tortosa, en restauració

Redacció
15 de setembre del 2014
Els treballs de restauració duraran com a mínim quatre mesos.
Els treballs de restauració duraran com a mínim quatre mesos. | Ajuntament de Tortosa
Els treballs de restauració duraran com a mínim quatre mesos. Foto: Ajuntament de Tortosa

Els relleus de pedra policromada que representen a Sant Jaume i Sant Cristòfol de l’emblemàtic portal del Romeu de Tortosa, així com el plafó de ceràmica esmaltada que descriu el camí de Sant Jaume, estan sent restaurats . Este matí han presentat els detalls d'esta actuació l'alcalde de la ciutat, Ferran Bel; el vicepresident de la Diputació de Tarragona, Pere Panisello; la directora de l'Escola d'Art de la Diputació a Tortosa, Carme Clemente, i el president de l'Associació d'Amics del Camí de Sant Jaume de l'Ebre, Vicent Ruiz.

La principal alteració que presenten avui els relleus és la pèrdua de policromia per fissures, de material i intervencions anteriors inadequades. En el cas del plafó, la capa d'esmalt ha patit danys, manca d'estabilitat i oxidació dels elements de suport. Per aturar estos processos de degradació, l'actuació seguirà un protocol amb la mínima intervenció i respecte a l'original, analitzant la naturalesa de la policromia inicial, la retirada de materials aliens i la consolidació dels autèntics, segons ha informat l’Ajuntament de Tortosa. Estos treballs compten amb la supervisió del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya. Mitjançant un acord entre l'Ajuntament i la Diputació de Tarragona, l'Escola d'Art aporta la restauradora encarregada dels treballs, Judit Birosta, i els materials necessaris per dur-los a terme. L'Ajuntament, de la seua banda, aporta la infraestructura necessària per fer la restauració (bastida, aigua, llum...) i assumix la resta de despeses. El cost de la intervenció s'estima en 20.000 euros i la durada serà d'uns quatre mesos com a mínim.

Més enllà del seu interès patrimonial, esta actuació compta amb un important component turístic, ja que el portal del Romeu és inici de l'itinerari senyalitzat per la Generalitat de Catalunya com a camí de Sant Jaume de l'Ebre i, cada any són més els pelegrins i excursionistes que inicien el camí en este enclavament. Per este motiu, l’acció s'emmarca dins del Pla de Foment Turístic finançant per la Direcció General de Turisme de la Generalitat i l'Ajuntament de Tortosa.

La història del portal del Romeu

L'origen del portal del Romeu o dels Romeus és romà. Originàriament la porta medieval anava acompanyada d'una torre de guaita i, al segle XV, per tal de facilitar el pas sobre el barranc del Rastre, anava seguida d'un pont. El portal va estar tapiat entre 1336 i 1379 com a mesura de seguretat durant les guerres de Pere el Cerimoniós contra Castella. El 1385 s'encarregà al pintor Domingo Valls la confecció de les figures, que ja llavors eren Sant Jaume i Sant Cristòfol, així com la reparació de la porta. El 1740 es va tombar l'arc exterior a causa de les obres de la casa superior. El 1756 es produí la destrucció dels relleus dels pelegrins i l'Ajuntament n'encarregà la reconstrucció. L'última restauració data de 1963.